O poveste de Crăciun

Pentru mulți, Poveste de Crăciun face imediat legătura cu personajul lui Charles Dickens, ursuzul Scrooge. Dar povestea mea este despre un brad, care a fost dăruit, după ce a fost gândit și creat cu multă pasiune,  de o doamnă talentată. Este Spărgătorul de nuci, al Mihaelei Bachmann, care a fost licitat pentru suma de 50 000 de euro, la Festivalul Brazilor de Crăciun. 

Pe Mihaela Bachmann am întâlnit-o cu ceva ani în urmă, într-un context prozaic, dar apropiindu-ne, am sesizat pasiunea sa pentru design și am îndrăznit să-i încurajez acțiunile sau să-i înlătur temerile, când am crezut că le are.  

Ca mine au procedat și alți prieteni, iar pașii mici din ultimii ani s-au transformat anul acesta în adevărate salturi. Așa s-a întâmplat ca Mihaela să propună organizatorilor Festivalului Brazilor de Crăciun  (prestigioasă manifestare filantropică, la care participă designeri renumiți) Spărgătorul de Nuci. Iar acesta să fie apreciat, iar apoi licitat de Lidl pentru o sumă impresionantă, care să aducă bucurie și educație celor peste 5000 de copii, implicați în programele Școală după Școală, dezvoltate de Salvați Copiii România.

” Bradul este povestea unei…povești. Este o călătorie pe un tărâm al fanteziei, plin de culoare, o combinație între realitate și ficțiune, în care poți visa cu ochii deschiși, dar și cu sufletul și în care ești purtat spre o lume fascinantă, magică. Iar muzica lui Ceaikovski ne însoțește permanent, pentru ca, da, este un brad muzical.
Este o poveste de Crăciun și povestea copilăriei mele și cred că orice copil și adult cu suflet de copil și-a dorit să viseze și să ajungă să cunoască personajele de basm și, purtați de imaginație, să se înfrunte în bătălii, să devină eroi sau să pătrundă în Împărăția Dulciurilor” explică Mihaela Bachmann.


Bradul conține personajele fabuloase din poveste, recreate manual din materiale neobișnuite și țesături prețioase și rafinate (tafta, catifea, organza pictată manual, tulle, panglici fine din satin), ornate cu mărgele aplicate manual și combinate într-un mod neobișnuit și armonios cu lână împâslită și fetru de lână, dar și cu alpaca de Peru, deosebit de fină, delicată și călduroasă. Se regăsesc în brad: Clara/Masha și al ei Spărgător de Nuci transformat în Prinț, Regele Șoarecilor, Zâna Dulciurilor, dar și exoticii participanți ai dansurilor: spaniol, arabesc, rusesc sau chinezesc.


“Un brad-fantezie, care te provoacă să evadezi din cotidian, să visezi, să speri și să iubești” afirma creatoarea sa în prezentarea bradului. Dar migala cu care a executat fiecare personaj, construind practic fiecare păpușă, demonstrează că talentul Mihaelei a căpătat și tehnică, pentru că orele petrecute în ateliere de croitorie au început să arate roadele. Detaliile broșelor sale de muselină pe țesătură de lână, executate anterior, sunt transpuse cu succes, în personajele ce dau viață Spărgătorului de Nuci. 

Sigur, inspirația are rolul său în obținerea succesului, dar acesta se consolidează prin muncă, prin execuția creațiilor, fie că vorbim despre vestimentație sau accesorii. Iar această creație i-a confirmat Mihaelei și capacitatea de execuție, la înalte standarde.

Povestea se încheie aici, cu happy end și cel mai probabil, cu “Va urma”. 

 

Leave a Reply