Reciclați? Ne-ncurcați!

Cei ce au trăit suficient cât să-și amintească măcar puțin din epoca de aur, știu că românul era suficient de inventiv (și strâmtorat) încât să facă din … (Scuzați!) bici. Astfel încât recipientele de plastic de la Dero sau Duval*, erau ingenios decupate și torsionate pentru a deveni abajururi rustice pentru veioze. Veioze la care se citeau cărți în ediții extrem de restrânse, care generau printre cunoscuți un sistem de lectură pe bază de grafic și share. Închidem paranteza.
Acum, după cel puțin treizeci de ani, cărțile nu mai valorează nimic, este dificil să le donezi, iar dacă totuși insiști să nu ajungă chiar la tomberon, printre scutece pline și resturi de legume, vine un samsar care-ți oferă prețul unui covrig (fără susan), pe volum. Dacă nu-ți convine, le poți duce la centre specializate, unde primești 0,01RON/kg.
Dacă ești mai ecologist de atât și vrei să reciclezi și altceva, gen ambalaje PET sau aluminiu, atunci chiar devii incomod.
De ce? te întrebi.
Pentru că operatorii care au investit în logistică și îți pun la dispoziție platformele lor, îți pot oferi doar 0,01 RON (1 ban) per kilogram de ambalaj. Nu pentru că așa ar fi ei eficienți, ci ca o consecință a noilor reglementări ale grijuliului Guvern, care dirijează banii de la producători către primării, fără vreun criteriu de competitivitate.
Acum, sincer, oricât de motivat ai fi, într-un sistem care nu te penalizează dacă pui totul în tomberon, de-a valma, dacă nu strângi după animalul de companie aflat în locuri publice și dacă fumezi liniștit aproape oriunde și orice, aruncând nonșalant reziduurile pe jos, de ce ai consuma combustibil fosil (că nu sunt atât de accesibile motoarele hibrid) încât să duci la centrele specializate ambalajele tale spălate, pliate, sortate etc pentru care să primești literalmente un ban?


Și dacă am început cu o referire la secolul trecut, pentru simetrie să închei cu o referire la un foarte cunoscut cupletist de la începutul/mijlocul aceluiași secol XX, Constantin Tănase:
“Ce-o să fie, ce-o să fie,
straşnică minunăţie!
Din fântâni, va curge, vere
numai lapte şi cu miere,
pe ogoarele bălane
ai să calci în macaroane
iar pe oricare maidan
o să calci în parmezan
Dă, Doamne…”
Până la o dată viitoare, mare grijă la parmezan, vă rog!

*detergent lichid

Credit foto: wrwh.com

Leave a Reply