Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului este o inițiativă a iubitorilor gastronomiei românești

Pe 27 martie 2019 Parlamentul României a adoptat legea care stabilește Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului, moment istoric pentru recunoașterea si promovarea identității culinare naționale. Inițiatorii acestui proiect, Cezar Ioan (Vinul.ro), Chef Nico Lontras (Rare Food Services) și Cosmin Dragomir (gastroart.ro) au lansat în acest scop un manifest, la prima ediție a Congresului Național de Gastronomie și Vin, în 2017.

Proiectul, inițiat la prima ediție a Congresului Național de Gastronomie și Vin de Cezar Ioan (Vinul.ro), Chef Nico Lontras (Rare Food Services) și Cosmin Dragomir (gastroart.ro) a trecut cu 251 de voturi pentru, două abțineri și niciunul împotrivă de Camera Deputaților, for decizional, după ce trecuse de Senat și de toate comisiile de resort. Documentul a fost depus de către deputatul brașovean Mihai Mohaci și a suferit în parcusul legislativ câteva modificări față de forma inițială.

Manifestul lansat la același important eveniment, a fost semnat de către mulți dintre cei ce activează într-un fel sau altul  în domeniul gastronomiei, militând pentru punerea în lumină și în valoare a unui patrimoniu cultural și economic veritabil – gastronomia și vinurile din România.

Toate celelalte speculații referitoare la acest proiect de lege și la felul în care Legea a fost adoptată au fost generate de climatul politic extrem de încordat și de un public devenit sensibil pâna la absurd la orice semn de derapaj de la democrație. Evident, nu fără motiv.

Personal, fac parte dintre semnatarii acestui manifest, fiind la fel de motivată ca majoritatea, de dorința de a contribui la recunoașterea identității culinare a poporului nostru. 

“Ziua Națională a gastronomiei și vinului românesc poate fi unul dintre factorii care să declanșeze pofta pentru (re)cunoaștere, mândrie și progres. Francezii, italienii, spaniolii, nemții, cehii, turcii (și cam toate popoarele “cu istorie” la care ne putem uita) au făcut din gastronomie (și vinuri, unde acesta e tradițional) vârf de lance pentru atragerea de turiști, pentru exporturi, pentru a reconstrui legăturile invizibile care alcătuiesc țesătura intimă a unei națiuni”, a explicat Cezar Ioan (Vinul.Ro) unul dintre inițiatorii proiectului de lege, adoptat pe 27 martie 2019 de Parlament, necesitatea unui astfel de moment.

“Este un prilej perfect pentru parteneriate public-private prin care să celebrăm gastronomia românească altfel decât în fața grătarului, cu paharul de tulburel în mână. Putem organiza dezbateri, conferințe, expoziții tematice, lansări de carte etc. Mi-aș dori ca restaurantele să se folosească de acest pretext pentru a prezenta meniuri special concepute pentru această zi”, a argumentat și Cosmin Dragomir (gastroart.ro)
“Este un pas important pentru ne stabili identitatea culinară națională, regională, locală și microlocală. Promovarea gastronomiei și a vinurile autohtone se face după ureche, după cum îl taie capul pe fiecare. Poate e timpul să avem un concept robust și atractiv pentru potențialii turiști, o strategie pe termen scurt, mediu și lung care să fie în folosul tuturor”, chef Nico Lontras.
Miercuri, pe 16 aprilie, la ediția a III-a a Congresului Național de eGastronomie și Vin (de la ora 10:00, în Aula ASE București) inițiatorii vor lansa un ghid de bune practici pentru această lege.

Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc prevede:
Art.l.- Se instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc, în ultima duminică a lunii octombrie.
Art.2.- (1) Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc poate fi organizată de către autorităţile publice centrale, locale, de către celelalte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul deu a aprecia şi promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale.
(2) Autorităţile publice centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor precizate prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

Leave a Reply