Cât de des ți-ai dori să primești flori?

Ne bucurăm să primim flori, indiferent de ocazie, nu doar pentru frumusețea darului în sine, ci mai ales pentru frumusețea gestului. Care a rămas la fel de apreciat, deși s-au schimbat preferințele în ceea ce privește cromatica buchetelor și din ce fel de flori sunt compuse acestea. 

 

O floare înseninează ziua oricui. Așa am aflat încă din copilărie, de la părinții și bunicii mei, care obișnuiau să ofere dar și să își ofere flori, oricât de des era posibil. E drept că locuiam în proximitatea unei mari florării, iar lipsa ofertei variate era suplinită de prețurile accesibile și frecvența aprovizionării. 

Am primit flori săptămânal de la tatăl meu, vreme de zeci de ani, deseori în funcție de sezon. Devenise aproape un ritual ca sâmbăta să pregătesc cafeaua și un vas încăpător și să aștept cu bucurie să descopăr ce comori cu petale aduce tata. Erau pe rând: frezii, ghiocei, viorele, violete, zambile, narcise, lalele, lămâiță, margarete, bujori, stânjenei, crini, apoi flori mai puțin pretențioase, de vară și grațioasele crizanteme. Iar printre toate acestea garoafe.

Poate de aceea continui să îndrăgesc garoafele și să le consider elegante, chiar dacă au fost de mult detronate de flori mai stilate, sau de clasicul și omniprezentul trandafir, care este floarea preferată a românilor, după cum arată un sondaj recent Floria.ro. În topul preferințelor se află, la scurtă distanță, bujorul și laleaua. De altfel, acest top este confirmat și de comenzile înregistrate, în 9 ani de activitate fiind livrați 1,5 milioane de trandafiri.

20% dintre cei care au participat sondajul Floria.ro au declarat că primesc flori aproape lunar, în timp ce cei mai mulți – 54% spun că primesc atunci când există o ocazie: aniversare, sărbători consacrate, precum 8 martie etc. Plăcerea de a oferi flori este destul de mare în rândul românilor. Astfel, 42% susțin că fac acest lucru ori de câte ori consideră potrivit, fără a aștepta o ocazie specială pentru acest lucru, iar 17% declară că oferă flori în semn de mulțumire. Doar 2,4% oferă flori când vine aniversarea căsătoriei și doar 1,5% când consideră că au greșit cu ceva.

“Peste 1,8 milioane de persoane își serbează ziua de Sfânta Maria, fie că vorbim de 15 august sau de 8 septembrie. În fiecare an am remarcat o creștere a vânzărilor online și nu numai, asociată în mod evident cu aceste sărbători, chiar dacă de câțiva ani 15 august este zi liberă și mulți pleacă din oraș. Tocmai de aceea, disponibilitatea livrării în toată țara, în două ore, s-a dovedit un serviciu util, iar în ultimii ani am avut inclusiv livrări pe plajă” a declarat Marina Popescu, General Manager Floria.ro.

Printre florile iubite de români se mai află și freziile, orhideele, crizantemele și hortensiile, iar acestea se regăsesc în colecțiile de sezon semate de designerii Floria.ro. Printre cele mai comandate aranjamente se numără creațiile floriștilor care se regăsesc pe site sub denumirea Vise colorate, Pasiune inocentă sau Dragoste nemărginită. De altfel, doar 5% dintre români își doresc flori exotice în buchete, în timp ce aproape 40% preferă florile de sezon, iar restul nu are o preferință anume, concentrându-se pe prospețimea și rezistența acestora.
Din aceste preferințe s-au inspirat și designerii Floria.ro când au pregătit colecția de Sfânta Maria. Hortensia este vedeta buchetelor din această perioadă, iar cromatica dominantă este verde – alb și mici accente de culoare, dar pastelate, astfel încât aranjamentele transmit delicatețe, eleganță, dar și o apropiere de tot ce este natural și autentic.

Aproape jumătate dintre respondenți își cumpără des flori pentru acasă, iar cei mai mulți preferă florile la buchet, pe care însă le aleg ei, numărul celor care cumpără buchete gata făcute fiind simțitor mai mic (36%). 81% au precizat pentru Floria.ro că preferă buchete cu o cromatică diversă, dar și cu tipuri diferite de plante. În topul celor mai populare buchete comandate online se află cele de trandafiri, câte 5, 7, 9 sau 11 flori, roșii, albi, uneori chiar și din alte culori.

” Am observat această tendință din ultimii ani de a dărui flori și în afara sărbătorilor consacrate: zile de naștere, aniversări, zile de nume, așa că oferim un așa-zis pretext prin colecțiile create de designerii Floria.ro. De exemplu, în luna august, în afară de Sfânta Maria, am creat colecții dedicate Zilei Prieteniei sau Zilei Întâmplărilor Fericit, a explicat Marina Popescu.


Personal, consider că orice zi este potrivită pentru a oferi măcar o floare, oricât de modestă, pentru că gestul valoarează enorm, iar frumusețea unei flori solitare este imbatabilă. 

 

*Sondajul Floria.ro a fost efectuat online, în luna iulie 2019, pe un eșantion de 367 de persoane.

Leave a Reply