Campania Hep C ALERT a testat gratuit 31.ooo persoane

Recent s-a încheiat campania Hep C ALERT, în cadrul căreia au fost testați peste 31.000 de subiecți la nivel național. Rezultatele sunt de natură să ofere o actualizare a datelor epidemiologice cu privire la hepatita C în România și reprezintă un fundament pentru strategiile viitoare în cadrul Planului Național de Control al Hepatitelor Virale.
Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament desfășurat în peste 20 de instituții medicale din România a avut ca obiective: 1) microeliminarea hepatitei C la nivel instituțional, în randul pacienților care se adresează unităților medicale din România, 2) prevenirea bolii hepatice avansate cauzate de VHC, 3) prevenirea transmiterii infecției C în rândul populației sănătoase și 4) actualizarea datelor epidemiologice privind hepatita C în Romania.

Infecţia cu virus hepatitic C (VHC) reprezintă atât o problemă de sănătate publică, cât și povară socio-economică. Prevalența viremică globală estimată este actualmente de 1%, ceea ce corespunde unui număr de 71 de milioane de persoane viremice la nivel mondial. Prevalența medie în Europa este de 0.65%, iar România se situează pe primul loc cu 2.5%, ceea ce corespunde unei populații viremice de peste 550,000 de persoane viremice. Datorită caracterului asimptomatic al infecției, majoritatea persoanelor infectate (>80%) nu au cunostință despre prezența infecției VHC, nu sunt testate, diagnosticate și tratate, raspândind infecția și ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală.
Progresele remarcabile în tratamentul hepatitei C din ultimii ani au condus la dezvoltarea unor regimuri terapeutice cu eficacitate de 95-100% în eradicarea infecţiei, o tolerabilitate excelentă, siguranță și simplitate în administrare, deschizând drumul unei strategii globale de control și eliminare a infecţiei cu VHC. 

Lansata in 2016 de catre Organizatia Mondiala a Sănătății (OMS), Strategia Sectoriala Globală de Sanatate pentru Eliminarea Hepatitelor Virale ca amenințare pentru starea de sanatate a populației până în 2030 are o viziune ambițioasă: “A world where viral hepatitis transmission is stopped and everyone living with HCV has access to safe, affordable, and effective prevention, care and treatment services”.

Obiectivele specifice ale acestei strategii sunt: reducerea incidenței infecțiilor virale hepatitice cu 90%, diagnosticul a 90% din persoanele infectate, accesul la tratament a 80% din persoanele diagnosticate și eligibile și reducerea cu 65% a mortalității hepatice – prin acțiuni integrate de conștientizare, testare și acces la tratament.

Leave a Reply