Era s-o facem foarte bine! Dar mai este timp

Românii sunt inteligenți, inventivi, muncitori și de cele mai multe ori de încredere, iar pentru aceste calități sunt apreciați de angajatorii străini. Se adaptează ușor la nou, dar uneori se despart cu greu de vechile obiceiuri.


În urmă cu aproximativ o lună am aflat despre o aplicație destinată combaterii risipei de produse din magazine, restaurante, cafenele etc. Acestea se vând aproape de momentul expirării, la un preț mai mic decât cel de raft.
Ideea m-a cucerit, am descărcat aplicația și am purces la cumpărături. Pentru moment aceasta este disponibilă în București și Cluj -Napoca.

Am ales 4 furnizori din diverse domenii, dar recunosc că i-am selectat pe cei aflați mai aproape de locuința mea.

Aplicația este prietenoasă, ușor de folosit și asistată de o persoană căreia, sincer, cred că îi pasă de rezultatele municii sale.

Pentru că sunt oarecum familiarizată cu conceptul de no waste și folosesc de mai mult de doi ani o aplicație activă la nivel global, care oferă posibilitatea de a împărți cu utilizatorii surplusul din gospodărie, alimentar sau nu, mi-am stabilit câteva criterii de apreciere pentru aplicația în cauză, bonapp.eco.

Mai precis: integritatea produselor oferite (ambalaj, dată de expirare), conformitatea cu prezentarea din ofertă (produse și valoare declarată, diversitate), interacțiunea cu personalul.

Nu sunt foarte mulți comercianți implicați, astfel încât mi-au fost necesare două săptămâni ca să-mi pot forma o opinie. Iar la unul dintre furnizori am apelat de două ori, ca să am convingerea că este un sistem, nu o întâmplare.

Ce am constatat: ca în orice domeniu, de la intenție până la aplicare este cale lungă, iar pe parcurs intervin adesea factorul uman și marja de eroare.

Am făcut o clasificare, bazată pe analiza criteriilor de mai sus, iar aceasta include trei categorii:

  • comercianți și angajați care aleg să ofere surplusul de produse corect și civilizat din toate punctele de vedere. Aici s-au calificat Glovo Expres Aviației și Caramel Dorobanți. Experiența a fost extrem de plăcută, din toate punctele de vedere: produse, prezentare, interacțiune cu personalul.
  • comercianți care doresc să facă acest lucru, dar angajații consideră că este o oportunitate pentru a avea avantaje personale. Cu regret menționez aici Real Foods EPic 72 și Grovy Garibaldi.
  • comercianți care doresc să scoată cât mai rapid produse din stoc, alegând să prezinte oarecum înșelător conținutul pachetelor. Mai precis, deși produsul era descris ca fiind “produse alimentare” (și nu “selecție de bere artizanală”, cum era prezentată cealaltă ofertă), în pachet se aflau 4 tipuri de bere nefiltrată și o pungă de cereale. De menționat aici că la sesizarea făcută telefonic au încercat să remedieze “greșeala”, oferind în compensare produse de băcănie, cum era firesc.
    Dar urmărind pachetele pe care le oferă zilnic, am motive să cred că practica continuă la KooKoo Grocery, care bănuiesc că are un surplus considerabil de bere artizanală.

În concluzie, aplicația este funcțională, intuitivă și bine administrată și o recomand. 
Ar putea chiar deveni un reper, dar avem cu toții multe de învățat. De la atitudinea față de risipă, la respectul față de consumator și conștiința muncii. Punctajul meu pentru bonapp.eco este de 4,90 din 5 puncte posibile, pentru toate motivele enumerate mai sus.

Leave a Reply