Cât de importantă este hidratarea?

Este aproape imposibil să nu auzi măcar o dată pe zi îndemnul de a consuma minim 2 litri de apă (lichide), zilnic. Suntem mai mult sau mai puțin atenți să ne conformăm, dar pentru a ne hidrata corect este util să cunoaștem câteva lucruri. 

 

Primele informații care ar trebui reținute sunt:

1. Suntem în proportie de 70% apă. 
2. Băuturile alcoolice și cafeaua nu se iau în considerare ca surse de lichide, pentru că acestea, de fapt, agravează deshidratarea!

În fiecare zi organismul elimină cel puțin doi litri de apă, prin urină, transpirație, defecație și respirație. Iar în perioadele caniculare, în episoadele diareice, la efort intens sau în urma consumului de alcool, chiar mai mult de doi litri. Acesta nu pierde doar apă, ci și electroliți (sodiu, calciu, potasiu, magneziu, fosfați), minerale esențiale pentru multe funcții cheie din organism. Acești electroliți sunt cei care mențin organismul hidratat, reglează contracțiile musculare, ajută la echilibrarea nivelului PH-ului și controlează funcția sistemului nervos. Datorită proprietăților electrice, ei joacă un rol foarte important în transmiterea impulsurilor nervoase, constând în “descărcările electrice” continue care apar în neuroni. O importanță deosebită în conducerea impulsurilor nervoase sunt ionii de potasiu și sodiu. Datorită lor este generată energie care permite creierului și întregului sistem nervos să funcționeze. Un nivel scăzut al electroliților din organism este resimțit printr-un ansamblu de simptome din care fac parte oboseala și durerile de cap, greața, lipsa acută de energie, crampele musculare și modificările tensiunii arteriale.

Atunci când pierdem apa din organism, în corp se produce un dezechilibru al balanței electrolitice și se instalează deshidratarea, iar corpul nu mai poate funcționa corect. În funcție de volumul de apă eliminat, deshidratarea poate fi ușoară, moderată sau severă.

În cazul unei deshidratări ușoare sau moderate, simptomele includ sete, gură uscată, dureri de cap, crampe musculare, piele uscată și rece, eliminarea urinei în cantități mici și de culoare galben închis. Deshidratarea severă este caracterizată de absența urinării sau de o culoare foarte închisă a acesteia, piele foarte uscată, somnolență, confuzie sau iritabilitate, respirație rapidă, bătăi rapide ale inimii, halucinații, senzație de amețeala și leșin.

Primul lucru care trebuie făcut în caz de deshidratare este să se consume mai multe lichide, fie că e vorba de apă, ceaiuri, sucuri de fructe proaspete, ciorbe sau supe. Se recomandă să se bea cu înghițituri mici, dar într-un ritm constant, din 30 în 30 de minute.

 

 

Foarte eficiente, cu efecte rapide în cazul deshidratării, sunt sărurile de rehidratare orală, un amestec de electroliți, glucoză și alți nutrienți care ajută la restabilirea echilibrului de lichide și la creșterea nivelului de hidratare.

Pentru a nu se ajunge în situații dramatice, este indicat ca organismul să fie hidratat constant, în mod eficient, fără a aștepta instalarea senzației de sete, pentru că atunci deja vorbim de o deshidratare ușoară.

O hidratare eficientă și o remineralizare a organismului poate fi asigurată de Litorsal, un produs special creat în acest scop, în compoziția căruia se regăsesc cei doi electroliți esențiali, sodiul și potasiul, al căror rol este de a menține parametrii normali ai fluidelor și tensiunii arteriale, dar și buna funcționare a sistemului nervos,  la care se adaugă vitamina C – antioxidant natural care ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism și reduce starea de oboseală – și glucoza.

Menținerea unei bune hidratări și a balanței electrolitice este importantă pentru toate procesele biochimice din organism, pentru funcționarea optimă a rinichilor și eliminarea substanțelor toxice, pentru realizarea digestiei în mod corect, pentru menținerea unei temperaturi potrivite, dar și a unei greutăți corporale optime. Hidratarea este, de asemenea, importantă la formarea lichidului articular, ajutând mușchii și oasele să-și păstreze flexibilitatea.

LITORSAL sub formă de comprimate efervescente potolește eficient setea și hidratează organismul, echilibrând astfel balanța electrolitică, fiind destinat adolescenților și adulților. Produsul Litorsal este disponibil în farmacii, recomandându-se utilizarea a cel mult trei comprimate pe zi. Ca și mod de administrare, fiecare comprimat se dizolvă în 200 ml de apă și se consumă imediat.

 

 

 

Leave a Reply