O Doamnă, cinci întrebări – Elena Oancea

Elena Oancea este chimist estetician și fondatoare a brandului Careless Beauty Romania, ce reunește o linie de produse dermatocosmetice naturale dar și două saloane de îngrijire – în București și Constanța – unde sunt aplicate principiile tămăduitoare ale plantelor.

Elena a urmat tradiția care vine pe linie feminină în familia sa și a început prin a dezvolta rețetele moștenite de la predecesoarele sale. În timp, dedicarea i-a fost răsplătită, reușind să obțină patru 4 brevete de invenție și premii internaționale în Coreea – țară recunoscută pentru industria de beauty. În cazul său munca a dus la și mai multă muncă, întrucât la vârsta de 50 de ani a decis să urmeze facultatea de Chimie a Universității Ovidius din Constanța. Astăzi, lucrează zilnic în laboratorul firmei, atât în producția rețetarelor consacrate, cât și la dezvoltarea de noi produse. În partea de laborator lucrează alături de fiica sa, Dr. Farmacist Ioana-Adina Oancea. Dealtfel, Careless Beauty este cu adevărat o afacere de familie, ce-i implică pe majoritatea membrilor, până la cei mai tineri. Cele cinci întrebări adresate sunt menite să ne dezvăluie povestea femeii din spatele brandului. 

Care a fost parcursul, de la rețetele străbunicii la produsele high end brevetate, iar unele premiate de țări cu tradiție în domeniul beauty, cum este Coreea? 
Mărturisesc că lucrul cu plantele reprezintă darul familiei mele, un dar cu care așa am venit pe Pământ, noi, femeile din această familie. De aproape 200 de ani transmitem o tradiție unică de menținere a frumuseții doar prin intermediul plantelor autohtone. Totul a început de pe vremea străbunicii și s-a transmis mai departe, pe linie maternă, tuturor generațiilor, până a ajuns la mine. 
Deși eram doar un copil, participam activ la toate procesele de prelucrare ce urmau culesului. Preparam uleiuri, pomezi, creme antirid sau pentru diferite afecțiuni și mă pasiona foarte tare.
Ulterior am transformat pasiunea în profesie. Am continuat să îmbunătățesc rețetele vechi ale bunicii, să urmăresc modul în care diverse afecțiuni ale pielii (dermatite, rozacee sau doar inerentele riduri) se rezolvă prin utilizarea corectă a acestora. 
Susținută de familie, am decis ca pe un teren din Topraisar, județul Contanța, să transferăm cu blândețe plante din mediul spontan, pentru a continua tradiția de a utiliza în cremele noastre doar plante crescute pe terenurile proprii, așa cum făceau mama și bunica. Ne-am propus și credem că am reușit să le dăm energia noastră, să ne alchimizăm cu ele și ele cu noi. Am continuat cu înființarea primului cabinet de terapii cu plante, tot la Constanța, unde au început rapid să vină oameni în cautarea unor soluții naturale pentru problemele lor. Ulterior, am trecut la construirea și echiparea laboratorului propriu pentru a prepara o linie de cosmetice de înaltă calitate, conform tradiției noastre, dar și a standardelor europene. Am dorit să respectăm principiile biodinamicii, adică să nu influențăm creșterea 100% naturală a plantelor și să nu deranjăm în vreun fel mediul înconjurător.

Ce anume diferențiază produsele Carelesss Beauty pe o piață care abundă de produse declarat naturale? 
Am investit în cercetare, iar în spatele fiecărui brevet este efort și determinare. Primul brevet l-am obținut pentru Crema hidratantă regeneratoare, din dorinta de a proteja vechiul rețetar al bunicii. Pentru acest brevet au fost necesari aproximativ 6 ani de studii în laboratorul propriu, pentru a demonstra științific potențialul maxim regenerativ și antirid al ingredientelor. Am vrut să trec de la empiric, la științific. Apoi, până la obținerea efectivă a brevetului, acest produs a mai trecut printr-o verificare amanunțită pe la instituțiile din România certificate în domeniu. Astfel, pentru Crema hidratantă cu efect regenerator am obținut brevetarea după aproape 10 ani. Un drum similar l-au parcurs și celelalte 3 brevete obținute pentru: Compoziție vegetală dermatocosmetică, Elixir Anti-Aging și Decasolventul Dermocosmetic 100% vegetal, timpul fiind mai scurt pe măsură ce legislația a devenit mai clară. 
Fiind deja licențiată în chimie, iar fiica mea, Ioana-Adina, având un doctorat în farmacie, am apelat la cunoștințele noastre și ne-am unit eforturile pentru optimizarea rețetarelor și pentru noi studii și inovații în dermatocosmetică. Am studiat mulți produși chimici naturali, regăsiți în peste 40 de specii de plante. Am observat cum unii, odată introduși în compozițiile noastre, consacrau efectele dermato-cosmetice, raportând un efect excelent în cazul infecțiilor cutanate sau a anumitor afecțiuni dermatologice. Spre exemplu, acidul ursolic are un potențial uriaș de regenerare și întinerire a țesutului epidermic. Alți compuși vegetali cu activitate biologică impresionantă asupra pielii cu care lucrăm sunt: colagenul și retinolul natural, vitamina C sau quercetina. Prin toate aceste aspecte se diferențiază  Careless Beauty. 
Prin produsele noastre, reușim să extragem, să combinăm și să menținem calitatea unor compuși vegetali unici care aduc o serie de beneficii pielii noastre: reîntinerire, menținerea pH-ului acid al pielii, regenerarea cicatricilor, îndepărtarea petelor pigmentare, echilibrarea microflorei faciale (microorganismele tranzidente și rezidente), atenuarea ridurilor și remodelarea facială.

Care sunt plantele care se regăsesc în grădina de la Topraisar și cum sunt exploatate proprietățile lor în produsele brandului? 
Prima pe care aș menționa-o este Nalba spontană, pe care am adus-o cu blândețe din mediul spontan în grădina Careless Beauty. Această plantă frumos colorată are efecte uluitoare de calmante a tenului iritat, sensibil sau afectat de cuperoză. A fost o provocare, a necesitat multă răbdare ca să se însămânțeze în pământul nostru deoarece, dacă nu îi place, fuge și răsare în altă zonă. S-a acomodat la noi, ceea ce spune mult. Apoi, ar mai fi Lavanda spontană. Menționez că suntem singurul brand din lume care lucrează cu această specie de plantă. Ea diferă, ca aspect și compoziție, de lavanda de cultură pe care, poate, cu toții o cunoaștem. Această plantă miraculoasă care dăinuie spontan pe Pământ de peste 2000 de ani poate fi găsită și acum în poienile românești. Lavanda spontană vine cu atât de multe virtuți tămăduitoare pentru oameni! În esența ei uleioasă stă o imensă putere de echilibrare a trupului, dar și a minții. La nivelul pielii, ea combate rapid bacterii ce provoacă infecții majore. 

Roinița este, de asemenea, o plantă importantă pentru laboratorul Careless Beauty. Și pe aceasta am adus-o din mediul spontan în grădina noastră din Topraisar. Trebuie să știți că roinița nu agreează decât soluri cu energii și vibrații înalte și pe cât este de suavă, pe atât de puternice sunt proprietățile ei. Volatilele ei au miros fin de lamaiță și aduc o stare profundă de liniște. Calmează iritațiile tenului, depigmentează și redau strălucirea pielii. Extractele de roiniță sunt ingrediente cheie în caietele noastre de practică. 
Diferența constă în combinațiile și concentrațiile unice ale extractelor vegetale cu rol în restructurarea celulară a epidermei. Nici un proces de manufacturare nu alterează calitatea compoziției “vii” a plantelor. Acestea continuă să ofere tot ceea ce au sustras mai bun de la natură. 

Produsele Careless Beauty pot fi folosite de către orice persoană de sex feminin sau masculin, la orice vârstă, fără contraindicații. Totodată, acestea sunt potrivite și tinerelor mămici pentru ritualuri de îngrijire pure și naturale, non-ivazive și non-toxice pentru mamă și copil. De asemenea, unele dintre cele mai iubite produse și servicii sunt cele anti-aging, unde ne-am specializat pe ingrediente naturale inedite cum ar fi acidul ursolic din Elixirul Anti-Aging.

Ne-ai povestit despre muncă, despre pasiunea cu care o faci. Dar ce faci ca să te relaxezi ? 
Relaxarea! Cel mai puternic GÂND! Cel pe care l-am implantat de-a lungul anilor în creația pură și adevărată a brandului. Și asta pentru că natura întodeauna mi-a oferit momente uluitoare: prin spectacolul creat în bătaia vântului, a luminii solare, cum florile dăruiesc polen hrănitor insectelor ce zumzăie cu bucurie și poftă de hrană. Ascult ciripitul păsărilor într-un tril aparte; aud un tril completat de altul și apoi altul, ce-mi creează o stare sufletească de liniște, bună dispoziție, de iubire în suflet ! Mă încarc cu o energie pură ce-mi dă aripi în creeația divină a minții, a trupului și sufletului! Toate aceste trăiri deschid porți de bunăstare, echilibru, energie vitală pentru tot ceea ce suntem pe Pământ ca oameni. Să golim sufletul de grijile și problemele de zi cu zi prin a ne oferi câteva momente de liniște cu noi înșine; privind cum răsare sau apune soarele, cum cad frunzele sau îmbrățișând un copac… totul ne deschide inima către iubire, compasiune și recunoștință! 

Cum mă relaxez? Toată vara suntem când la mare când la munte, totul având legătură cu momentul de înflorire a plantelor – să culegem când s-a ridicat roua, iar razele soarelui înmoaie polenul crud. Și aceste momente sunt relaxante și îmi aduc bucurie în suflet, pentru că astfel le aducem în dar oamenilor vibrația pură a naturii, prin fiecare produs Careless Beauty.  

Însă între toate aceste îndeletniciri, legate de munca firmei, ne luăm o pauză și explorăm munții cu atv-ul, împreună cu nepoții, care sunt fascinați de plimbările cu atv-ul dar și de varietatea de viețuitoare din poiană. Soțul meu i-a învățat să prindă o șopârlă, ce bucurie imensă! Au ținut, și continuă să o facă, șopârla pe piept fără frică! Ei se conectează cu natura, având parte de momente plăcute, dar învață să și muncească: întorc plantele pe plase, culeg flori. Dar o fac atât cât își doresc, nu-i condiționăm în nici un fel, totul vine de la sine și asta pentru că natura vine cu puterea relaxării minți și a sufletului, indiferent de vârstă.  
Îmi place foarte mult să gătesc. Mâncăruri tradiționale, delicioase, pe care le pudrez la final cu ceea ce eu numesc “condimente din poiană”, pe care le combin astfel încât să aibă loc o digestie bună. Micile semințe din flori conțin uleiuri volatile cu proprietăți benefice pentru digestie, dacă știi cum să le folosești. Este pentru mine deopotrivă relaxare și bucurie atunci când gătesc, pentru că pun dragoste și suflet în tot ce fac cu mâinile, prin marea putere a Gândului.  
Să nu credeți că eu plutesc… și nu întâmpin probleme ce creează agitație, dar reușesc să trec destul de repede peste aceste momente, să-mi potolesc agitația luându-mi câteva momente cu mine însămi și fac exerciții de respirație. Inspir puternic și cu abdomenul strâns golesc sufletul și mintea problemei. Simt cum “focul” problemei s-a domolit și energia curge lin prin toate meridianele corpului.

Și întrebarea finală: cum reușești să te menții atât de în formă, mereu debordând de energie? 
Este foarte adevărat că îmi aloc timp și pentru mine personal și aproape zilnic merg la pilates, iar din când în când practic yoga. Plus că în fiecare zi îmi curăț fața și corpul cu masca și gomajul Careless Beauty. Este o bucurie pentru corpul dar și pentru mintea noastră când îi acordăm minimum de iubire zilnic. Doar așa obținem vitalitate celulară, iubire și creație divină în tot ce facem pe acest pământ.

Leave a Reply