Farfurii cu mâncare caldă pentru zile reci

Cum natura a decis că este cazul să se încadreze în parametri normali în privința temperaturilor, prin bucătăriile noastre se simte miros de legume preparate cât mai divers, dar preponderent sub formă de ciorbițe, tocănițe și alte “ițe” menite să ne încălzească zilele cam mohorâte, de iarnă. 

Au trecut zilele animate de rezoluții tipice începutului de an, scuzele legate de alimentele aflate în frigider, ce ar fi păcat să se risipească, s-au epuizat. Chiar și așa numita “zi a depresiei” s-a îndepărtat, iar cu temperaturile tipice iernii odată instalate, trebuie să trecem la acțiune. Adică să facem alegerile acelea sănătoase, să pregătim mâncare sățioasă, care să ne ofere confort fără să atenteze la siluetă. 

 O alegere înțeleaptă și sănătoasă au fost, sunt și vor fi întotdeauna legumele și carnea de pasăre. Și împreună, și separat. Gastronomia românească are atâtea rețete încât până la Crăciunul următor zilnic s-ar putea găti un fel nou de mâncare, fără să ne repetăm. Un singur lucru trebuie însă să rămână constant, pentru că el dă savoarea căutată și apreciată la orice preparat: combinația de legume deshidratate și condimente din Vegeta Universal, care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie, pentru că ea este cea care intensifică gustul mâncării și aduce plăcere și bucurie.

Am pregătit o minunată “ciorbiță” de pui cu legume, pe care cu siguranță știți cu toții să o preparați. Și am adăugat Borș cu legume  ca să intensific senzația placută de căldură pe care o oferă o ciorbă bine condimentată și acră.  

Dar ceea ce doresc să propun este rețeta unui preparat pe care poate nici nu l-ațgustat vreodată, poate nici nu știți de existența lui, dar care cu siguranță merită încercat. Este o mâncare ușoară dar sățioasă, numai bună în această perioadă, sau ca parte a unui regim vegetarian: praz cu orez.

Ingrediente: 200 g orez cu bobul lung, un kilogram de praz (doar partea albă a acestuia), două cepe, 3 morcovi, 150 ml de ulei, sucul de la două lămâi, mărar proaspăt, Vegeta Universal, sare șpiper. 

Mod de preparare: Se taie ceapa mărunt și prazul în rondele fine și se călește în ulei, la foc mic, până când se înmoaie. Se adaugă orezul, apoi morcovul ras și un litru de apă fierbinte, lăsând să fiarbă toateingredientele până când orezul este bine gătit. Se presară 3-4 lingurițe de Vegeta Universal, se amestecă și se mai lasa să fiarbă încă cinci minute. Se oprește focul, se asezonează cu sare și piper și se adaugă sucul de lămâie și mărarul tocat mărunt.

Aceeași mâncare se poate prepara și cu carne de pasăre, înlocuind Vegeta Universal cu VegetaGust de Găină și zeama de lămâie cu Podravka Bio Passata, Podravka Bio Tomate cuburi sauPodravka Bio Tomate decojite.

Leave a Reply