Doi prestigioși economiști, autori ai unui volum despre bioterorism

Subiectul bioterorismului devin tot mai actual și prin urmare, orice lucrare documentată este imediat absorbită de piață. Volumul “Bioterorismul – Introducere în problematica bioterorismului; Origini, manifestări, cauze, substrat economic și financiar” lansat la Bookfest 2022, scris de Cătălin Hideg și Daniela Golea este “cel puțin o lucrare interesantă” cum apreciază Christian Cozma, Referent Științific, Medic Cercetător la Centre de Consultation Pluridisciplinaire, Hopital de Chateauroux. 

“Cei doi autori, punând cap la cap experiența lor, au decis să întocmească un set de lucrări științifice dedicate bioterorismului, căutând să surprindă situația actuala a acestui fenomen, dar și să intuiască posibilele tendințe de evoluție în viitorul apropiat și pe termen mediu. Astfel, lucrarea de fata coroborează experiență unui întreprinzător în domeniul cercetării și producției din domeniul bio-farmaceutic cu activitatea de cercetare a unei economiste ce a vizat cu precădere managementul securității naționale. Că o consecință iminenta, a rezultat o lucrare științifică interesanta, bazata pe o abordare cel puțin inedita: din perspectiva economica, incluzând impactul fenomenului corupției asupra pieței medico-farmaceutice globale”, explică Christian Cozma.

Cătălin Hideg este economist și antreprenor în domeniul medico-farmaceutic, dezvoltator al unui ambițios proiect la nivel național și internațional privind obținerea de noi produse farmaceutice – medii de cultură, colagen și alte produse noi și inovative –  în baza unor tehnologii de ultimă oră și permițând realizarea de tratamente destinate unei palete largi de patologii.
Produsele și tratamentele puse la punct și dezvoltate de acesta sunt cât mai puțin invazive sau fară efecte secundare asupra organismului uman, fiind totodată fabricate pe baze ecologice, cu limitarea drastică a oricăror componente chimice nocive. În sensul celor arătate mai sus, Catalin HIDEG a reușit să atragă importante fonduri europene și să realizeze astfel, în colaborare cu cercetători de prestigiu din lumea științifică a biologiei celulare și moleculare, microbiologiei, biochimiei, fizicii și tehnologiei materialelor, chimiei aplicate, a medicinei umane și veterinare, primul veritabil institut privat de cercetare-dezvoltare în biotehnologii avansate cu aplicații în domeniul biomedical din Romania. Totodată, abordarea unui management de înaltă competență a rezultat în construcția și dezvoltarea unei baze științifice de cercetare și producție de excepție.
Adiacent, Catalin Hideg a reușit să acumuleze o bogată experiență în domeniu, la nivel internațional, căutând astfel să preconizeze evoluția viitoare a situației în domeniul sănătății publice și a securității naționale, din această perspectivă.
Daniela Georgiana GOLEA, doctorand în domeniul politicilor de securitate națională și specialist în Managementul dezvoltării, și-a desfășurat activitatea profesională din ultimii ani în cadrul Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie România-Luxembourg, în calitate de Vice-președinte. Activitatea științifică a înglobat, pe de o parte, publicarea a 5 cărți în domeniul apărării și securității naționale și alte 2 în curs de publicare, în domeniul Apărării și Biosecurității, iar pe de altă parte, a peste 40 de studii/articole științifice publicate în reviste naționale și internaționale, dar și în volume care au apărut sub egida editurii Academiei Oamenilor de Știință din Romania și a editurii Academiei Romane. În ultimii ani, preocupările sale s-au îndreptat cu precadere către managementul securității naționale și tranziția către societatea digitală, abordând inclusiv domeniul securității digitale. Din această perspectivă, atenția i-a fost atrasă de tehnologiile hibride și tendințele actuale de amplificare a riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale, prin apariția și proliferarea unor armamente și metode atipice, hibride. În lucrarea de față, s-a aplecat către studierea substratului economic al fenomenului bioterorist.
Volumul a fost publicat la Editura Meteor Press și este disponibil online.

Leave a Reply