Didactica Publishing House încurajează protejarea Pământului

Sâmbătă, 22 aprilie, vom celebra Ziua Pământului, ce se desfășoară anul acesta sub îndemnul „Restaurează-ți Pământul!”. Sărbătoarea a fost declarată oficială de către ONU în anul 2009 și ne reamintește că trebuie să protejăm planeta și ecosistemele sale care ne oferă condițiile necesare pentru întreținerea vieții.

Un sondaj realizat de editura Didactica Publishing House relevă faptul că 97% dintre respondenți au afirmat că vor marca Ziua Pământului alături de copii, prin folosirea redusă a energiei electrice (56%), colectarea deșeurilor precum hârtie, plastic, sticlă etc (47%), plantarea de copaci/plante (41%), utilizarea de mijloace alternative de transport, cum ar fi mersul pe bicicletă (34%), recircularea produselor prin donații de haine și jucării (29%).

Totodată, peste 70% dintre cei care au răspuns la întrebările DPH au menționat că au în bibliotecă titluri pentru copii ce abordează subiecte legate de ecologie și protejarea planetei, iar 87% și-au exprimat intenția de a îmbogăți această colecție prin noi achiziții de carte. Mai mult, în ceea ce privește oportunitatea de a discuta despre mediu cu copiii, 47% consideră că orice vârstă este potrivită pentru acest lucru, iar 45% sunt de părere că vârsta potrivită pentru primele discuții pe acest subiect este 3-5 ani.

„Interesul noilor generații pentru mediu și protejarea planetei este în creștere și acest lucru se poate observa și în comenzile pe care le primim, ce reflectă abordarea pe care o au părinții și cadrele didactice vizavi de acest subiect. Editura noastră derulează un proiect amplu pe acest segment, ce presupune publicarea a 16 titluri de ficțiune pe tema educației ecologice, scrise de autori din Uniunea Europeană, proiect ce vine în completarea portofoliului deja existent pe acest segment de carte”, a precizat Florentina Ion, fondator Didactica Publishing House.

Cele 16 titluri însumează 48.000 de cărți ce vor ajunge la copii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani, iar 2.000 dintre acestea vor fi donate școlilor și grădinițelor. Proiectul se desfășoară pe o durată de 2 ani și este cofinanțat prin programul Europa Creativă.

„Cărțile vin cu soluții simple, adaptate vârstei, care îndeamnă la consum responsabil, la alegeri sustenabile în stilul de viață și la empatie. Ilustrațiile reprezintă o componentă importantă, care completează povestea și au un impact semnificativ mai ales pe segmentul de vârstă 3 – 7 ani. Astfel, copiii empatizează cu personaje precum Barnabe – un bursuc ce descoperă că planeta este bolnavă – sau Blu, un flamingo vegetarian ce protejează rezerva de semințe a lumii”, a mai precizat Florentina Ion.

În perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023 au fost publicate 8 titluri: 1. Barnabe descoperă planeta – Gilles Bizouerne (Franța); 2. Barnabe vindecă planeta – Gilles Bizouerne (Franța); 3. Misiunea Planeta – Maud Fontenoy (Franța); 4. Luna și Pădurea magică, vol 1: Bufnița cu o cheie în cioc – Usch Luhn (Germania); 5. Secretul micilor grădinari  – Lina Laurent (Suedia); 6. Respirus – Roberto Prual-Reavis (Franța); 7. Ziua în care am salvat planeta – Emmanuelle Lepetit (Franța); 8. Blu în misiune în jurul lumii – Sophie de Mullenheim (Franța).

Leave a Reply