Primark lansează prima colecție de haine ce pot fi purtate mai mult timp și apoi reciclate

Primark lansează prima sa colecție circulară, ce conține 35 de piese, concepute și realizate pentru a fi purtate mai mult timp, contribuind astfel la reducerea risipei din modă. Această inițiativă face parte din angajamentul Primark de a da hainelor o viață mai lungă și este bazată pe noul Standard de produse circulare Primark, un cadru pentru modul în care Primark intenționează să conceapă produsele acum și în viitor.

De la jumătatea lunii aprilie, clienții pot cumpără noua colecție de produse circulare, conceputa conform noului standard de produse circulare al Primark, care se bazează pe principiile stabilite de către Fundația Ellen MacArthur.

Colecția de 35 de piese, concepute și realizate în așa fel încât să poată fi revalorificate sau reciclate, include articole de îmbrăcăminte pentru bărbați, femei și copii, cuprinde forme, modele și culori îndrăgite de țoață lumea, care pot fi combinate și asortate cu piesele de baza din propria garderoba. De la compoziția fibrelor până la durabilitatea și reciclabilitatea sporită, fiecare piesă a fost concepută cu atenție pentru a susține ambiția Primark de a se îndrepta către un viitor mai circular. Această colecție este o premieră pentru Primark, urmând să fie completată de altele pe parcursul acestui an.

De la pantaloni largi eleganți din denim și blugi cu croiala relaxată până la jachete tip cămașă din denim și tricouri cu croiala relaxata, colecția este alcătuită din vedete ale garderobei de primăvara/vara pe care le poți combina și asorta, știind că pot fi reciclate în haine și materiale noi atunci când ajung la sfârșitul ciclului de viață.

Colecția se bucura de același raport calitate-preț tipic Primark, cu prețuri variind de la 22 lei la 125 lei, toate acestea făcând parte din angajamentul Primark de a se asigura că moda mai durabilă este accesibilă tuturor clienților.

Fiecare piesă din colecție a fost proiectată și fabricată în așa fel încât să poată fi revalorificata sau reciclata, cu accent pe trei elemente cheie:

1. Materiale din surse mai sustenabile – hainele din colecție au în compoziție cel puțin 95% bumbac din Programul Primark pentru bumbac sustenabil, care îi îndrumă pe cultivatorii de bumbac să utilizeze mai puțină apă, îngrășăminte chimice și pesticide, obținând astfel un profit mai mare. Restul de 5% este alcătuit din elemente decorative, ornamente sau nasturi care, acolo unde este posibil, au fost concepute pentru a fi detașabile sau reciclabile.
2. Durabilitate – totul are un ciclu de viață, chiar și hainele. Aceasta nouă  colecție a fost testată pentru o durabilitate sporită, în conformitate cu noul standard de rezistență sporită  la spălare al Primark. 
3. Reciclabilitate – fiecare piesa este concepută pentru a fi reciclată la sfârșitul ciclului său de viață. Acest lucru înseamnă că, acolo unde este posibil, elementele decorative și nasturii pot fi îndepărtați, astfel încât articolele să poată fi mai ușor de reutilizat sau reciclat, fie în fibre noi, fie în produse noi. Clienții își pot lăsa hainele uzate la punctul local de donare a textilelor, care este disponibil în prezent în magazinele Primark din anumite piețe.

În legătură cu noua colecție, Nicholas Lambert, Director Produse Circulare la Primark a precizat:
„Această colecție reunește ani de muncă și creează astfel un nou cadru, cu ambiția de a permite echipelor noastre de produse și furnizorilor să creeze produse mai circulare, concepute cu gândul la final. Astfel s-a născut prima noastră colecție circulară de articole de îmbrăcăminte de bază la prețuri accesibile, pe care clienții le pot reutiliza, repara și, în cele din urmă, recicla. Sperăm ca toți clienții noștri să poarte cu drag fiecare piesă din colecție, dar ne dorim și să îi avem alaturi de noi în această călătorie în care încercăm să schimbam mentalitățile legate de aspectul produselor accesibile și circulare. Această colecție a fost creată de un mic grup de designeri, achizitori și furnizori care au implementat noul nostru standard de produse circulare și, desi știm că acesta este doar un mic pas în angajamentul nostru de a deveni o companie mai circulară, suntem încântați să extindem aceste noi principii de design în întreagă noastră activitate și cu mai mulți furnizori, ceea ce ne permite să le aplicam la scară largă.”

Laura Leahy, Achizitor Asistent pentru articolele de femei a declarat:
„Am învățat cum să fac design urmând o viziune cu adevărat circulară și experiența a fost revelatoare. Am fost implicată în proiectul-pilot de design de anul trecut și sunt atât de încântată să văd în sfârșit cum produsele ajung în magazin și clienții noștri se bucură de ele. Partea cea mai buna la această gama este faptul că include articole esențiale ce pot fi combinate iar și iar cu articole de bază din garderobă. Aștept deja cu nerăbdare următoarea colecție pe care o vom crea.”

Lansarea colecției urmează unui proiect-pilot al cadrului Standardului de produse circulare de anul trecut, unde Primark a instruit un grup inițial de designeri, achizitori și furnizori în domeniul designului circular. Aceasta formare vă fi extinsa în acest an la peste 500 de membri ai echipelor de produse Primark, împreună cu alți furnizori selectați.

Despre Circle Economy
Circle Economy este o organizație cu impact global, cu o echipa internațională de experți pasionați, având sediul în Amsterdam. Aceasta susține companii, orașe și națiuni cu soluții practice și scalabile pentru a pune în practica economia circulara. Viziunea să este un sistem economic care asigura prosperitatea planetei și a tuturor oamenilor.

One comment

Leave a Reply