Antropologul Florin Dumitrescu denunță „amzificarea” piețelor din Transilvania

Antropologul Florin Dumitrescu, lector la Universitatea Transilvania din Brașov, specializat în studiul piețelor și târgurilor, atrage atenția asupra fenomenului denumit de domnia sa “amzificare” a piețelor din Bistrița. 

După ce în 2022 a realizat o etnografie a piețelor agroalimentare din Bistrița și Năsăud, în vara acestui an este rândul piețelor și târgurilor din județul Sălaj să fie cercetate de către cunoscutul antropolog.

Aflat actualmente într-o cercetare de teren la Zalău, Florin Dumitrescu a revizitat pentru o zi Bistrița, de unde avertizează asupra pericolului „amzificării” piețelor din vechea cetate-târg.
“Prin <amzificare> se înțelege modernizarea brutală, ostilă față de interesele cetățenilor. E un termen derivat de la Piața Amzei din București, distrusă acum 15 ani prin intervenții urbanistice abuzive. Din păcate, astfel de siluiri ale piețelor, sub pretextul „civilizării”, continuă în toată țara. Edilii, arhitecții și dezvoltatorii imobiliari își dau mâna peste capul cetățenilor (deopotrivă piețari și cumpărători), care suferă de pe urma unor așa-zise proiecte publice, realizate însă fără o consultare publică reală” explică Florin Dumitrescu. 

La un an de la cercetarea antropologică dedicată piețelor din Bistrița, antropologul identifică problemele cu care se confruntă producătorii de la târgul de weekend, pe care era obișnuit să îi întâlnească în Piața Centrală. Aceștia au fost mutați în Piața Mică, la câteva străzi distanță, situație ce a condus la diminuarea drastică a vânzărilor, după cum declară chiar ei. 

Florin Dumitrescu îi adresează un îndemn primarului Bistriței, din postura sa de cercetător și autor al unei etnografii a piețelor bistrițene (publicată în volumul “Culese din rural”, coordonat de Valer Simion Cosma): “ Îl încurajez pe domnul Ioan Turc în strădania de a readuce Bistrița printre orașele importante din Mitteleuropa, acolo unde îi e locul. Dar, tocmai în acest scop, îl îndemn să țină seama de potențialul social, cultural și turistic al piețelor. Astfel, cocheta Piață a Independenței merită salvată, târgul spontan de marți din spatele pieței trebuie protejat și promovat pentru atmosfera pitorească, comparabilă cu cele mai faimoase bazaruri din lume”.

Antropologul, care s-a implicat în viața cetățenilor din Bistrița, a redactat o scrisoare deschisă, adresată primarului, care conține recomandări privind lucrările de modernizare a Pieței Decebal.

 

One comment

Leave a Reply