Des – O noua mini serie în premieră la Epic Drama

O dramă polițistă inspirată de fapte reale, care îl prezintă pe unul dintre cei mai cunoscuți criminali în serie din istoria Marii Britanii, Dennis Nilsen, va fi difuzată în premieră la Epic Drama vineri, 15 septembrie, de la ora 22.00. Supranumit „ucigașul blajin”, Nilsen a fost un funcționar public local care timp de cinci ani, între 1978 și 1983, a ucis mai mulți băieți și bărbați tineri întâlniți pe străzile din Soho.

 

Miniseria în trei părți are la bază cartea „Killing for Company”, scrisă de Brian Masters, cel care l-a intervievat pe Dennis „Des” Nilsen în închisoare. Victimele lui Nilsen erau deseori persoane fără adăpost care se luptau să supreviețuiască în perioada anilor 1980. El avea să-i întâlnească și să se împrietenească cu acești bărbați înainte de a le oferi mâncare sau cazare la apartamentul lui din nordul Londrei. Astfel, a reușit să atragă și să ucidă un total de cincisprezece bărbați pe o perioadă de cinci ani, făcându-l cel mai prolific criminal în serie al vremii.

Povestea este spusă prin prisma a trei bărbați – un detectiv, un biograf și însuși Nilsen. În timp ce munca detectivului Peter Jay și încercarea anchetei poliției de a obține dreptate pentru cât mai multe victime posibil oferă coloana narativă a poveștii, relația dintre Nilsen și biograful său Brian Masters ne permite să pătrundem în mintea unuia dintre cei mai imprevizibili criminali în serie din punct de vedere emoțional. Putem înțelege vreodată cu adevărat mintea unui ucigaș psihopat? Și, dacă încercăm, ce preț plătim?

La momentul arestării, Nilsen a dat dovadă de o onestitate uluitoare, căci a recunoscut imediat toate cele 15 crime comise, în timp ce încă se afla în mașina poliției, în fața blocului în care locuia. Pe de altă parte însă, detectivii care conduceau ancheta au fost revoltați că omul nu-și mai amintea numele niciuneia dintre victimele lui.

Așa a început cea mai amplă investigație de acest tip din istoria Marii Britanii, de data aceasta nu pentru găsirea criminalului, ci pentru identificarea victimelor – fără niciun motiv aparent, cu dovezi criminalistice neconcludente și majoritatea victimelor lui Nilsen trăind în afara sistemului social.

 

Cine a fost Dennis Nilsen, criminalul în serie din viața reală?

Nilsen s-a născut pe 23 noiembrie 1945 în Fraserburgh, Aberdeenshire. La vârsta de 14 ani s-a alăturat Forței Cadetilor Armatei, iar mai târziu a devenit bucătar în departamentul de catering al armatei. Și-a încheiat cariera militară de 11 ani cu gradul de caporal în octombrie 1972, iar apoi și-a asumat o varietate de locuri de muncă de-a lungul vieții, inclusiv ca ofițer în Poliția Metropolitană din 1972 și 1973.

Îngrozitoarele crime au avut loc între 1978 și 1983, vizând în primul rând tinerii pe care i-a întâlnit în baruri, pe străzi sau în locuri publice. Nilsen a fost prins în februarie 1983, când poliția a descoperit că sistemul său de scurgere era blocat cu rămășițe umane. Nilsen a ucis cel puțin 12 persoane, cu toate acestea, la arestarea sa, a recunoscut că a ucis 15 sau 16. Mai târziu, Nilsen a susținut că a inventat trei dintre victime, lăsând în urmă incertitudine cu privire la numărul de persoane pe care le-a ucis. La 4 noiembrie 1983, Nilsen a fost condamnat la închisoare pe viață, cu recomandarea de a ispăși cel puțin 25 de ani. Nilsen a murit în închisoare pe 12 mai 2018, la vârsta de 72 de ani.

Pentru rolul Des Nilsen, Tennant a fost recompensat cu trofeul pentru cel mai bun actor la International Emmy Awards.

Ca actor, trebuie să cunoști în profunzime condiția umană și de ce oamenii fac ceea ce fac. În acest caz, a fost vorba despre ceea ce determină o ființă umană să comită asemena fapte. Este vorba despre unirea punctelor și de a vedea dacă a fost o boală sau au fost doar impulsuri mai sinistre? Din punct de vedere al actoriei, este intrigant și provocator. (…) În același timp, este o poveste foarte sumbră, cu multe daune reale în lumea reală cauzate de acest om, și este important să înțelegem la nivel social de ce s-a întâmplat acest lucru și cum să nu se mai repete,” a declarat David Tennant referitor la ceea ce l-a atras la personaj și cum a ajuns să joace în această serie.

 

Leave a Reply