Donațiile clienților Libris ajută la stoparea mortalității infantile

Suntem printre primii într-un clasament deloc îmbucurător. România s-a plasat în 2021 la nivel european pe un nedorit loc al doilea în ceea ce privește mortalitatea infantilă, fiind precedată de Bulgaria și urmată de Slovacia.

Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, prin monitorizarea sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit.

Pentru îmbunătățirea actului medical și salvarea noilor născuți, clienții librăriei online Libris și organizația Salvați Copii au dotat cu două monitoare fetale (cardiotocografe performante), unul dintre ele având și modulul de monitorizare a funcțiilor vitale materne. Spitalul Orășenesc Rupea, care deservește un areal geografic semnificativ și îngrijește pacienți care provin preponderent din medii socio-economic vulnerabile.

Valoarea totală a aparaturii, care mai include un aspirator de secreții, trei aparate de aerosoli, un monitor de funcții vitale și un aparat de vizualizare vene, se ridică la 15.000 euro, care provin integral din sume donate de clienții Libris.

„Clienții Libris au făcut posibilă încă o dotare cu aparatură medicală de ultimă generație în programul de reducere a mortalității infantile din România. Vorbim despre șanse la viață acordate micuților aflați în dificultate și despre ajutor oferit medicilor care se luptă să le salveze viețile. Parteneriatul Libris – Salvați Copiii a ajuns, astfel, la dotarea cu numărul 17 și la 642.000 de euro donați de către clienții Libris acestei cauze”, a declarat  Virgil Oniță, cofondator Libris.

La rândul ei, Gabriela Alexandrescu, președinte executiv organizația Salvați Copiii a precizat că, „programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Este crucial să ajungem cu aparatură medicală de ultimă generație în maternitățile și secțiile de pediatrie din zone vulnerabile. Inechitatea din sistem în ceea ce privește dotarea acestor spitale duce la adevărate drame, la o rată mare a mortalității infantile, care ar putea fi corectată cu un efort conjugat de dotare a spitalelor și de lucru în comunități.

Leave a Reply