Mit sau adevăr: distrug microundele toți nutrienții alimentelor?

„Fizica gustului”, emisiune moderată de Alex Hada la Radio România Cultural, continuă seria „lecțiilor” deschise despre alimentație sănătoasă cu demitizarea unora dintre cele mai puternice preconcepții legate de nutriție. Important de știut este faptul că toate afirmațiile din emisiune sunt susținute de studii științifice și nu de opinii personale.
Există câteva mituri alimentare pe care le cunoaștem cu toții, le respectăm și poate le propagăm în continuare. Alex Hada, la numai 29 de ani doctor în fizică și un entuziast al nutriției și al unui stil de viață echilibrat, demontează o parte dintre acestea în emisiunea radio „Fizica gustului”, difuzată în fiecare vineri, cu începere de la ora 14:30, la Radio România Cultural.

„În episodul de vineri vom continua seria discuțiilor legate de mituri alimentare precum: dacă încălzim mierea devine toxica? Microundele distrug toți nutrienții alimentelor? Cafeaua dezhidratează? În episodul de vineri vom afla adevărul despre toate aceste mituri alimentare. Un studiu publicat în „Journal of Food Science” a analizat nivelurile de 5-hidroximetilfurfural, toxina care se produce în miere în timpul încălzirii sau stocării pe perioade lungi de timp, în diverse produse apicole și a concluzionat că, deși concentrațiile de 5-hidroximetilfurfural pot crește prin încălzirea mierii, acestea rămân în limite sigure pentru consumul uman.
În era informației, este esențial să distingem faptele de ficțiune, să ne bazăm pe dovezi științifice solide și să înțelegem adevărurile despre alimentele pe care le consumăm zilnic.”, declară Alex Hada.

Fizica gustului este noua serie de emisiuni savuroase și sănătoase care îl au ca protagonist, la Radio România Cultural. El va aborda, în fiecare vineri, de la 14.30, subiecte cum ar fi, de exemplu, miturile alimentare, dar și felul în care putem evita capcanele nutriționale care apar odată cu stilul de viață modern, agitat, greu de controlat.

Pasiunea pentru fizică a tânărului doctor în fizică a început încă din copilărie și s-a transformat treptat într-o carieră de cercetare. Preocuparea sa pentru un stil de viață sănătos a derivat din interesul său pentru știință și consideră că alimentația trebuie să se bazeze pe dovezi științifice, nu pe mituri sau zvonuri.

“Pasiunea mea pentru un stil de viață echilibrat a apărut strict din pasiunea pentru știință. Nu trebuie să ne bazăm pe cunoștințe aflate din popor, ci pe cunoștințe pe care ni le putem sustrage din diferite studii științifice care au fost realizate pe perioade lungi de timp și care ne aduc argumente – cât de bune, cât de indicate sau contraindicate sunt anumite stiluri de viață.”

Leave a Reply