Peștele este pentru organism una dintre cele mai importante surse de proteine și de nutrienți esențiali precum acizii grași omega-3. Medicii încurajează consumarea a 300 de grame de pește și fructe de mare pe săptămână iar în cazul gravidelor recomandarea este de 350 de grame.
Acest aliment este benefic pentru funcționarea normală a ficatului sau creierului, fiindcă toată lumea știe că „peștele te face mai deștept”. Studiile științifice au demonstrat că reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer, ajută la reducerea simptomelor depresiei, ameliorează simptomele sindromului premenstrual. De asemenea, este util în ameliorarea artritei reumatoide, ajută la combaterea acneei și asigură un somn mai odihnitor.
Alături de consumul de pește proaspăt sau congelat, producătorii recomandă gustoasele conserve Eva cu sardine pescuite din Marea Adriatică. Ele pot fi consumate ca atare sau într-o diversitate de combinații alimentare, alături de paste, pizza, salate și nu numai. Alege sortimentul preferat dintre sardinele EVA – în ulei vegetal, în ulei de măsline, în ulei vegetal cu lămâie, în sos tomat sau în sos picant.
Unul dintre cele mai importante beneficii este faptul că este o sursă generoasă de vitamina D. Potrivit National Institutes of Health, vitamina D este benefică pentru absorbția calciului, pentru sănătatea și creșterea oaselor.
De asemenea, peștele este generos în acizi grași omega-3, care sunt benefici pentru îmbunătățirea vederii și a sănătății ochilor, dar și ajută la scăderea lipidelor care formează colesterolul din sânge. Un studiu realizat de Universitatea Columbia a arătat că omega-3 ajută la descompunerea trigliceridelor și a acizilor grași din ficat, scăzând riscul de boli hepatice grase
Aceeași concentrație mare de acizi grași omega-3 contribuie la reducerea riscului de insuficiență cardiacă, conform unui studiu realizat de divizia de Îmbătrânire de la Brigham and Women’s Hospital’s Department of Medicine, iar potrivit British Medical Journal se diminuează riscul de accident vascular cerebral. Totodată, un alt studiu publicat în jurnalul Circulation a constatat că uleiul de pește este util în scăderea tensiunii arteriale.
Potrivit unui studiu publicat în revista Nutrition and Diabetes, consumul de pește gras poate ajuta de fapt la prevenirea bolilor autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, datorită conținutului ridicat de vitamina D care ajută la imunitatea organismului și la metabolismul glucozei.
Peștele poate chiar să scadă riscul anumitor tipuri de cancer, potrivit unui studiu realizat de The American Journal of Clinical Nutrition. Studiul a arătat că persoanele care consumau un consum mare de pește aveau de fapt un risc scăzut de cancer digestiv, cum ar fi cancerul de cavitate bucală, faringe, colon și pancreas, în comparație cu cei care au mâncat cantități mai mici de pește.
De asemenea, s-a demonstrat că peștele ajută la concentrare și atenție la adolescenți. Un studiu publicat în Nutritional Journal a constatat că studenții cu vârste cuprinse între 14 și 15 ani care au mâncat pește gras în comparație cu alte cărnuri au avut rate mai mari de concentrare și au fost capabili să acorde atenție mai mult timp în comparație cu cei care au mâncat mai puțin.