De ce nu pot critica evenimentul Food&Bar Show

 Atmosferă  festivă marţi  la World Trade Center, în Piaţa Montreal.  Agitaţie, multe persoane preocupate, unele ocupate, cu treabă, altele care se aflau în treabă, cum inevitabil se întâmplă la astfel de evenimente.  Revistele Piaţa şi Food &Bar organizaseră un dublu eveniment, că doar sunt surori de trust, şi invitaseră multă lume din retail, pe de o parte şi din gastronomie, pe de altă parte. La propriu, pe dreapta retailul, pe stânga, gastro şi licori di-vine. Printre obiectivele participării mele acolo se afla show-ul gastronomic al lui Horia Vârlan, executat în scopul promovării unor echipamente, lucru pe care l-am făcut şi noi, la firma noastră şi pe care intenţionam să-l repetăm. Altminteri sunt mereu interesată de noutăţile din domeniu, atât din motive profesionale cât şi din pasiune.  

Astfel motivată, am luat loc într-un scaun dintre cele care formau spaţiul de demonstraţii şi am început constincioasa să-mi iau notiţe, trecând într-o rubrică şi minusurile, în principal cu scopul de a le evita într-o viitoare prezentare. Primul bucătar a fost Cezar Munteanu, care a pregătit un meniu bazat pe carne de pui, în beneficiul unui mare producător din Bacău. A pregătit o salată inspirată, din ţelină, morcov şi panseluţe, pentru a pune în valoare pieptul de pui afumat, pe care l-a asociat acesteia. Iar eu cârcotaşa, am notat faptul că a rupt panseluţele din ghiveci şi nu le-a trecut sub jet de apa (evaluând acum, înclin să cred că poate o făcuse înainte, trecând întregul ghiveci prin jet de apa).  A fost cam singurul lucru pe care îl mai pot menţiona, pentru că Maestrul bucătar Cezar Munteanu a fost atât de natural şi a reuşit atât de bine să pregatesca lucruri minunate, organizându-se excelent, nefiind secondat la preparare, dar mai ales descriind perfect fiecare operaţiune, motivând alegerea fiecărui ingredient, oferind chiar variante înlocuitoare. Totul într-un timp relativ scurt, reuşind să nu plictisească auditoriul ci chiar să-l antreneze în demonstraţie.  Şi nu doar la prima sa intervenţie  ci şi la celelalte două, pentru o firmă care importă şi distribuie peşte valoros, supercongelat, la minus 60 A° C, sau pentru o alta, care produce în principal aditivi de patiserie. Astfel a demonstrat că este un adevărat showman, mai mult decât am fi putut constata dintr-o ediţie a emisiunii Euforia Cuisine, în care îşi etalează uneori talentele culinare. 

 M-au impresionat şi mi-au dezmierdat simţul olfactiv şi papilele gustative supa sa de creveţi, scoici şi peşte, pregătită în doar câteva minute, tartarul de ton cu coroană de castraveţi şi regele peştelui, halibut la cuptor cu reducţie de oţet balsamic de smochine. I-aş fi trecut cu vederea multe stângăcii, dacă ar fi existat, dar nu a fost cazul.  Printre cele trei prezentări ale lui Cezar Munteanu, un fel de amfitrion general al evenimentului, s-au strecurat şi cele ale Maestrului Horia Vârlan şi respectiv  George Cătană. Maestrul Vârlan, asistat de câte Ana, a preparat file de lup de mare înfăşurat în pancetta şi salată de rucola cu sparanghel, kumquats şi pecorino. Nimic de reproşat, totul perfect, dar parcă şi-a pierdut din strălucire şi intensitate,  sau poate doar prin comparaţie Cezar Munteanu , care a fost într-o formă de zile mari.

Pentru toate motivele de mai sus, nu pot critica nimic din tot ceea ce a însemnat Food&Bar Show. Şi nu numai pentru acestea.

One comment

  1. claudi says:

    excelent chef Cezar Munteanu,bravo…e vreamea celor tineri,cu adevarat profi!circarii,la circ,profesionistii,acolo unde le este locul

Leave a Reply