8 Martie cu și despre păpuși, la Muzeul Satului

Citadină convinsă fiind, anul acesta de 8 Martie am ales din evenimentele (contra)făcute ale Bucureștiului, ceva ce mie mi-a părut aparte. Și în loc să mă înghesui într-un mall, bând apă cu fițe, am ales să merg la Muzeul Satului, la vernisajul expoziţiei de artă vizuală POVEŞTI CU ŞI DESPRE PĂPUŞI.

Invitația era, paradoxal, incitantă și nu prea, dar experiența îmi spunea că, dată fiind semnificația zilei (precum și faptul că doamnele de acolo nu-și permit să “bifeze” un astfel de eveniment), va fi bine!

1În Sala de sticlă a muzeului se respiră un aer proaspăt, de primavară, iar multitudinea de culori a materialelor textile folosite, se reflectă în ochii bucuroși ai unora dintre expozante, prezente la vernisaj. Narcisele galbene și ghioceii împărțiți cu dărnicie senioarelor prezente, completează cumva atmosfera festivă a zilei.

 

2Expoziția în sine, compusă din câteva păpuși și metraje imprimate serigrafic, este inspirată din spații culturale precum Africa, India, Japonia, Mexic, Germania, Franța, Anglia, America de Nord sau spațiul ex sovietic. Păpușile personalizate, realizate în general din material textil imprimat sau țesut, decorate cu motive specifice diverselor arii stilistice, impresionează mai ales prin acuratețea realizării lor și prin perspectivă.

atelier

Spațiul mic de expunere a fost completat cu un atelier de imprimare a suporturilor din hârtie divers colorate, cu ajutorul ștampilelor confecționate de studenții expozanți, amplasat inspirat, în foaier. Jocul a cuprins cu frenezie toată asistența, indiferent de vârstă.

 

Momentul de glorie al studenților expozanți va continua până în 31 martie, cât timp expoziția va fi deschisă. Și sperăm că mult timp după.

 

Leave a Reply