Concert aniversar – 132 de ani de la consacrarea Catedralei Sf. Iosif

Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti amintește luni, 15 februarie 2016, aniversarea consacrării Catedralei Sf. Iosif. Cu această ocazie, de la ora 19.30, în Catedrală va avea loc un Concert de muzică sacră cu cor, solişti, cvartet şi orgă. Evenimentul se încadrează în anul aniversar 2015-2016, inaugurat de împlinirea a 60 de ani de la declararea Catedralei ca monument de cultură.

catedralaCatedrala Sf. Iosif a fost construită între anii 1873-1883 după planurile arhitectului vienez Friedrich von Schmidt, în stil romanic combinat cu elemente gotice, și a fost consacrată la 15 februarie 1884 de călugărul pasionist Ignatius Paoli, primul Arhiepiscop al Arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti. La 23 iunie 1955, prin Hotărârea nr. 1160 a Consiliului de miniştri al Republicii Populare Române, Catedrala romano-catolică Sf. Iosif – monument de arhitectură – a fost declarată monument de cultură şi înscrisă astfel în patrimoniul naţional al României (B-II-m-A-18132).
În cadrul anului aniversar, Catedrala Sf. Iosif a marcat o serie de evenimente: 60 de ani de la declararea Catedralei Sfântul Iosif ca monument de cultură şi înscrierea ei în patrimoniul naţional (la 23 iunie 2015); 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei (la 19 septembrie 2015), eveniment marcat și de Banca Naţională a României, prin lansarea unei monede aniversare; 85 de ani de la primul concert la orga Wegenstein (la 13 noiembrie 2015), susţinut în 1930 de profesorul Franz Xaver Dressler şi orchestra formată din profesori de la Conservatorul din Bucureşti.
Catedrala Sfântul Iosif, monument istoric, cultural şi arhitectonic înscris în patrimoniul naţional şi european, este un reper vizibil al Bisericii Catolice pe pământul românesc şi totodată un punct de atracţie, spiritual şi artistic. Cu o acustică de excepție și cu o orgă deosebită, atât din punct de vedere al calităţii cât şi al performanţei, Catedrala a găzduit evenimente muzicale memorabile în cei mai bine de 130 de ani de tradiție muzicală.
În cadrul concertului aniversar care va avea loc în seara de luni, 15 februarie, vor fi executate lucrări de G.B. Pergolesi, A. Vivaldi, D. Zipoli, J.S. Bach, J. Haydn, Gh. Cucu, G. Rossini și L. Boëllman în interpretarea Cvartetului de BAROCkeri (Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti) şi a Cappella Musica Sacra (Catedrala Sf. Iosif). Soliști: Mihaela Stanciu – sopran; Georgiana Simonov – sopran; Antonela Bîrnat – mezzosopran; Nicolae Simonov – tenor. La orgă, Mihai Murariu şi Marcel-Octav Costea. Conducerea muzicală, Marcel-Octav COSTEA. Intrarea la concert este liberă.

One comment

Leave a Reply