„ZESTREA” a revenit acasă, la Ateneul Român

În preajma Crăciunului, Ateneul Român a găzduit vernisajul expoziției de costum și fotografie “Zestrea”, revenită în țară după un impresionant periplu expozițional, în marile capitale ale lumii. Momentul a fost marcat de o interpretare a capella de excepție, susținută de membre ale corului Filarmonicii, îmbrăcate în rochii create de designerul Liliana Țuroiu.

Vernisaj ZestreaVernisajul fost deschis de discursurile oficiale ale d-lui. Radu Boroianu – Președintele Institutului Cultural Roman și d-lui Andrei Dimitriu – Directorul General al Filarmonicii George Enescu. Dl. Profesor Cristian-Robert Velescu, cel ce semnează prefaţa albumului de artă și costum “Zestrea”, Președinte al Senatului Universităţii Naţionale de Arte din București, a susţinut o alocuţiune despre acest proiect cultural.

Au fost prezenți iubitori ai tradițiilor românești de valoare, personalități marcante din lumea culturii și muzicii, oficialități, vedete, parteneri de prestigiu, reprezentați ai presei, precum Monica Davidescu, Maestrul Gheorghe Zamfir, Lia Doru-Trandafir (Castelul Bran), Cristina Liberis (Secretar General I.C.R.), Claudia Firez (Terapia – o companie SUN PHARMA), familia Niculescu (fondatorii brandului românesc Jidvei), Bibiana Stănciulov (patroana Topoloveni – Sonimpex), artista Ioana Ardelean, Diana Comănici (Smart Factor), Camelia Grecu (Dir. Gen. Adjunct Elcomex Agroindustrial), Jennifer-Ann Niculescu (Dir. General Casa de Bijuterii Micri), Cristian Ioniță (fondator Micri), Cătălin Mahu (proprietar restaurantele LaMama), Ana Barton, actrița Alexandra Velniciuc, Anca Serea, actrița Maria Buză, Daniela Palade Teodorescu (redactor șef Avantaje), Alexandra Calafeteanu, scriitoarea Elena Dumitru, Constantin Ilie (Wella România), Lucian Diaconu (manager Business Texim).

Liliana Țuroiu ZestreaCreatoarea Liliana Țuroiu a dovedit încă o dată că piesele din expoziția de costum “Zestrea” sunt purtate, în România și oriunde în lume, cu ocazii speciale, cele 60 de exponate ce au umplut spațiul somptuos al Ateneului prelungindu-se firesc în mijlocul invitaților, care, într-un număr impresionant, au purtat cu mândrie ținute Zestrea.

Cei prezenți au admirat straiele “Zestrea” și impresionantele bijuterii “Dacika”, pe care Casa de Bijuterii Micri le-a creat pornind de la străvechi simboluri geto-dace. Și s-au delectat cu gusturi autentic românești de excepție, cu sprijinul partenerilor Jidvei, Elcomex, Topoloveni și restaurantele La Mama.

ViewZestrea românească și-a dezvăluit, o dată în plus, bogățiile: vinurile premium multi-premiate Jidvei, delicioasele canapé-uri realizate de specialiștii La Mama din brânzeturile rafinate și naturale de capră LactiIQ, fabricate în Dobrogea, ca și deserturi speciale pe bază de  brânză de capră LactIQ și renumitele dulcețuri eco Topoloveni.
Adevărată promotoare a turismului şi simbolurilor româneşti, creatoarea Liliana Ţuroiu – artist plastic și Lector Universitar Doctor în cadrul Departamentului de Modă al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti – a sprijinit întotdeana cultura românească, atât prin colecțiile și expoziţiile sale de artă şi costum contemporan, cât şi prin numeroase conferinţe susţinute în cadrul unor prestigioase instituţii academice românești și internaționale.

“Sunt deosebit de onorată că expoziția „Zestrea”, susținută la Ateneul Român chiar în seara mult așteptatului concert anual de colinde al Filarmonicii George Enescu, vine, la sfârșit de an și într-un cadru atât de festiv, ca o încununare naturală a periplului cultural și a palmaresului expozițional internațional al colecției”, declară creatoarea Liliana Țuroiu.

Colecția ZestreaÎn colecţia „Zestrea”, piesele vestimentare trediționale românești sunt surse de inspiraţie pentru broderii moderne, utilizate în creaţii vestimentare contemporane, îmbinând măiestria materialelor preţioase, precum dantelă, tul, catifea şi mătase metalizată cu cea a broderiilor elaborate, de inspiraţie medievală. „Zestrea by Liliana Ţuroiu” este mai mult decât o colecţie de veşminte: este un proiect cultural de promovare a identităţii naţionale, cu un puternic caracter educaţional, intercultural şi adresat celor preocupaţi de tradiţie, valori autentice şi modă. Proiectul cuprinde atât colecţia vestimentară modernă, inspirată din costumul tradiţional românesc, cât şi un album de artă şi costum, ale cărui fotografii au fost realizate în Castelul Bran.

Ateneul Român este, de altfel, încă un loc de prestigiu și plin de simboluri istorice, arhitectonice și culturale, așa cum au fost toate spațiile în care colecția “Zestrea by Liliana Țuroiu” a fost expusă, încă de la lansare.

Un astfel de proiect de prestigiu nu putea aduna în jurul său decât parteneri de renume, exclusiv companii românești cu tradiție. Pe lângă Ateneu, Institutul Cultural Român și Castelul Bran, parteneri încă de la început ai proiectului „Zestrea”, au contribuit la succesul evenimentului: Jidvei, Terapia, Casa de bijuterii Micri, Topoloveni – Sonimpex, Elcomex Agroindustrial, La Mama, Smart Factor, Banca Comercială Feroviară, Guard One și Fecerați Română de Oină.

Leave a Reply