Despre clutch-ul nostru, nu chiar de toate zilele

Clutch-ul, un accesoriu nelipsit din garderoba fiecărei femei, are o poveste interesantă. A fost periodic elementul cheie, pe podium, în cadrul prezentărilor de modă ale marilor branduri de fashion din lume, dar el poate fi considerat un fel de simbol al eleganței, datorită destinației și istoriei sale.

Micile genți și portofele, ce datează încă din antichitate, erau obiecte practice utilizate zilnic atât de bărbați cât și de femei. Erau folosite în general pentru transportul banilor și al altor obiecte personale, deoarece hainele nu aveau încă buzunare. Există foarte puține “genți de mână” istorice păstrate în muzee, deoarece mare parte dintre ele erau realizate din materiale perisabile. Cea mai veche „geantă de mână” este originară din orașul Mosul – nordul Irakului, are peste 700 de ani. Este realizată din aur și argint și are incrustate scene din viața reală. Odată cu introducerea buzunarelor la haine, în secolul al XVI-lea, geanta a devenit un accesoriu exclusiv feminin.

Pentru că de obicei la marile petreceri femeile nu aveau nevoie decât de ruj și mănuși, gențile aveau dimensiuni extrem de reduse. Odată ce femeia a devenit tot mai prezența pe piața muncii, locul genților mici a fost luat de gențile mari și încăpătoare în care doamnele să își poate lua cu ele obiectele indispenabile.

Hermes a fost principalul designer al clutch-ului, iar în prima decadă a secolului XXI, Alexander Mcqueen aduce clutch-ul din nou în industria modei. În versiuni elaborate și pline de farmec, “gențile mici de mână” au devenit și au rămas, elementul must-have pentru evenimentele sociale. În România povestea clutch-urilor din mătase naturală a început în luna noiembrie a anului 2016, odată cu lansarea primei colecții de clutch-uri SILKDOM

This slideshow requires JavaScript.

 

Leave a Reply