Luna Enescu la ICR, un program dedicat marelui compozitor român

 

Institutul Cultural Român a deschis, duminică, 8 octombrie 2017, „Luna Enescu la ICR“, la Centrul Internațional de Conferințe „Casino Sinaia“. În holul Cazinoului au fost prezentate expozițiile fotodocumentare „Viorile lui George Enescu“ și „George Enescu, un mare creator al secolului XX“, realizate de dr. muzeograf Adriana Sibianu, dr. muzeograf Irina Nițu și de graficianul Horia Nițu. Cu acest prilej a fost lansat cel de-al doilea volum bilingv în română și engleză, „George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini” și a avut loc și un recital extraordinar susținut de Mirana Tutuianu, Anne Billant, Ștefan Tarara, Mihai Ritivoiu și Marin Cazacu, iar seara s-a încheiat cu proiecția filmului „Enescu – la răspântie de vremi“, în regia lui Nicolae Mărgineanu.

Doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR, a afirmat că evenimentul de la Sinaia deschide „Luna Enescu la ICR“, un program ce propune o serie de evenimente dedicate marelui compozitor român. „Pe de-o parte, un creator definitoriu pentru cultura română și, în același timp, de referință pentru muzica universală. Pe de alta, o instituție, cea pe care o reprezint astăzi aici, a cărei misiune este promovarea valorilor culturale din România în lume. Motivațiile alăturării pe același afiș a numelor Enescu, Sinaia, ICR sunt limpezi. Ceea ce vreau să evidențiez, dincolo de conținutul concret al proiectului pe care îl lansăm astăzi, este că avem de-a face nu cu o serie de acțiuni punctuale, ci cu un program articulat și coerent dedicate personalității marelui compozitor român.”

Președintele ICR a reafirmat că misiunea ICR este aceea a promovării „valorilor culturale din România în lume și aducerea valorilor în România“ și a anunțat că, după succesul din capitala Marii Britanii, cu prezentarea operei „Oedipe“ în variantă de concert, sub bagheta maestrului Vladimir Jurowski, evenimente dedicate lui Enescu vor avea loc în reprezentanțele ICR din străinătate.

Doamna Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze la București, și-a prezentat, la Sinaia, discursul în limba română. Subliniind că „o istorie îndelungată leagă Franța de România“, Michèle Ramis a amintit prezența unor muzicieni și critici francezi la ediția 2017 a Festivalului Internațional „George Enescu“, eveniment care „continuă dialogul cultural franco-român“, în perspectiva Sezonului Cultural Franța-România 2018-2019. „Ne vom întâlni cu opera lui Enescu în cadrul Sezonului Franța-România, un prilej excepțional de a continua acest dialog istoric și de a-l înscrie în contemporaneitate. Vom continua și dezvolta acest sezon cultural anul viitor cu un proiect de formare a unor tineri muzicieni români“, a încheiat ambasadorul Republicii Franceze.

La manifestările de la Sinaia au participat personalități din mediul diplomatic, academic şi cultural din România și din străinătate: doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR, Excelența Sa doamna Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze la București, domnul Lucian Romașcanu, ministrul Culturii și Identității Naționale, domnul Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Cultural Francez, doamna Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, dar și alte personalități culturale, din mediul de afaceri și din zona politică.

Leave a Reply