Alerg mult, să mănânc “slow”!

Luni 16 octombrie 2017 s-a lansat peste tot în lume, în rețeaua Slow Food, “Meniu pentru Schimbare” fiind un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice cauzate, printre altele, și de producția de hrană. Prin această acțiune “Slow Food” încearcă să răspundă la unele întrebări cum ar fi: de unde provine mâncarea pe care o consumăm, cât din ceea ce mâncăm provine din producție locală, de câtă energie și apă a fost nevoie pentru procesul de producție? 

Ceea ce alegi să mănânci are impact asupra mediului și economiei locale. Agricultura este responsabilă pentru 21% din emisiile globale, comparativ cu 37% din energie, 14% din transport și 11% din industrie – FAO 2015. “Meniu pentru Schimbare” este o provocare spre a consuma și a găti cu ingrediente locale, timp de 3 săptămâni.
Prin aceasta acțiune Slow Food încearcă să răspundă la unele întrebări legate de proveniența mâncării pe care o consumăm,  în ce procent aceasta provine din producție locală, câtă energie și apă a fost consumată în procesul de producție.

Dintre acțiunile lansate de conviviumurile locale, la Bucuresti, “Slow Food București”, “Valahia Gusturilor” împreună cu “Aroma Kitchen” au  deschis seria acțiunilor dedicate zilei Internaționale a Alimentației și campaniei “Menu for Change” duminică, 15 octombrie 2017, printr-o provocare la un meniu special, pregătit de Chef Vasile Nicolae (Gastroart) cu ingrediente locale pe lanț scurt alimentar, evitând risipa alimentară.

This slideshow requires JavaScript.

 

Fiind un prânz caritabil, câțiva cunoscători dornici să experimenteze un meniu alcătuit de Vasi din ingrediente bio, de la fermieri și producători locali din proximitatea Bucureștiului: Preotescu – crescător de capre, ferma Nasul Roșu, Ferma Animalelor, Microgreens, Bioloi, Terra Natura, Solaris și Aqua Carpatica, au răspuns provocării lansate de Aroma Kitchen. Meniul a fost unul de sezon: Ardei la cuptor umpluți cu brânză cremoasă de capră și dulceață de ardei iute, Carpaccio de dovlecei cu rucola, pere și brânză de capră maturată, Supă cremă de dovleac cu smâtână dulce, iaurt de capră și chips de cârnat afumat, Mămăliguță cu trufe și cârnați de casă, Cotlet de porc (porc rack) cu sos de prune și anason, Spaghete de dovleac cu sos de alune de pădure și miere,  Chifle și pită de casă cu semințe. 

This slideshow requires JavaScript.

Carmen Manu a fost brutarul nostru, plin de har și indulgență, care ne-a permis să surprindem imagini în care noi, participanți mai mult sau mai puțin calificați, păream a fi parte a procesului de producție, ca într-o joacă inocentă, de Duminică.

Tiberiu Cazacioc și Raluca Vasile ne-au confirmat sau corectat analiza ingredientelor folosite, iar Cosmin Dragomir ne-a corijat derapajele referitoare la concepte, chefi, tendințe și gusturi.

Acest proiect, pe care mi-ar fi fost imposibil să-l ignor, dată fiind pasiunea mea pentru gastronomie și bucătăria mediteraneană în special (care are multe dintre ingrediente în comun cu cea autohtonă), este susținut de mulți profesioniști și entuziaști din domeniu. 
Mai multe informații despre campanie aici

Leave a Reply