Vinul.ro organizează la Constanța un eveniment dedicat patrimoniului gastronomic dobrogean

Vinul.ro organizează la Hotel Ibis Constanța, între 14-16 iunie, evenimentul ”Vinul.ro și bucate dobrogene”, care va cuprinde, pe lângă concursul de vinuri dobrogene și două zile de expoziții pentru public, cu acces gratuit. Concursul de vinuri va avea loc în data de 14 iunie și este un eveniment privat. Accesul publicului este permis în zilele de 15 și 16, zile în care vor putea degusta vinuri locale și produse tradiționale din Dobrogea. 

Evenimentul este unul complex și se înscrie în seria de preparative pentru sărbătorirea Zilei Naționale a gastronomiei și vinurilor din România, consfințită prin Legea 79 / 2019 (prima duminică din luna octombrie, în fiecare an), și își propune să concentreze atenția opiniei publice din regiunea Dobrogei, ca și din întreaga Românie – și nu numai – asupra diversității și bogăției acestui patrimoniu al regiunii.

Vor expune produse agricole și preparate specifice mici producători agricoli și crame valoroase din zonă, iar reprezentanți ai presei de profil sau generaliste vor reflecta acest eveniment la nivel național. Cu o zi înainte de deschiderea expoziției, va avea loc concursul de vinuri regionale, ale cărui rezultate vor fi anunțate public la conferința de presă. Sâmbătă, după anunțarea rezultatelor concursului și conferința de presă, vom avea lansări de carte, show-uri culinare, proiecții de film.

Reprezentanți ai unor crame valoroase vor spune – și vor exemplifica prin degustare – povestea podgoriilor străvechiului tărâm al vinurilor dobrogene: Alira, Alcovin Măcin, Crama Histria, Domeniile Ostrov, Domeniul Bogdan, Via Viticola Sarica Niculițel, Crama Delta Dunării.

Va avea loc, cu aceeași ocazie, o proiecție de film documentar despre Dobrogea și o expoziție de cărți despre gastronomie, vinuri și istorie a gastronomiei tradiționale românești. (autori: Cezar Ioan, Cosmin Dragomir, Cătălin Mahu, Adriana Popescu).

Programul complet al evenimentului:

VINERI, 14 IUNIE (activități rezervate specialiștilor și invitaților speciali):

ORA 12.00 – 15.00: concurs de vinuri

Ora 20.00 – 23.00: Cina dobrogeană Domeniile Bogdan & Carmen Paraschivescu
Trei preparate culinare dobrogene în asociere cu vinurile cramei Domeniile Bogdan

SÂMBĂTĂ, 15 IUNIE (activități deschise publicului larg, cu acces gratuit):

ORA 12.00 – 18.00: EXPOZIȚIE CU DEGUSTARE DE VINURI DOBROGENE ȘI BUCATE TRADIȚIONALE ȘI IDENTITARE, MULTIETNICE ALE COMUNITĂȚILOR DIN DOBROGEA

12.00 – 12.30 Prezentare Dobrogea Grup și degustare la stand

12.30- 13.00 Lansare carte Foodbloggers Guide into Romanian Treasures

13.30-14.30 Conferință de presă & anunțarea rezultatelor Concursului de vinuri dobrogene

14.30- 15.30 Show Culinar Dobrogea Grup, sustinut de Carmen Paraschivescu, www.GardaCulinara.ro

15.30 – 16.00 Prezentare de produse naturale, de casă, “Moș Iosif”

16.00 – 18.00 degustari si prezentari vinuri & food

DUMINICA, 16 IUNIE (activități deschise publicului larg, acces gratuit):

ORA 12.00 – 16.00: EXPOZIȚIE CU DEGUSTARE DE VINURI DOBROGENE ȘI BUCATE TRADIȚIONALE ȘI IDENTITARE, MULTIETNICE ALE COMUNITĂȚILOR DIN DOBROGEA

12.00 – 13.00 PREZENTĂRI ȘI DEGUSTĂRI Asociația Slow Food Dobrogea “Experiențe Dobrogene” & “Țăranii Dobrogeni”

13.00 – 14.00 Pairing food and wine – Asociere de produse gastronomice locale cu vinuri dobrogene – 3 vinuri recomandate pentru 3 preparate culinare
Prezintă Carmen Paraschivescu, blogger culinar www.GardaCulinara.ro și somelier și Adriana Popescu, reprezentant Vinul.Ro, somelier și blogger de specialitate food & wine.

Leave a Reply