La USAMV București se întâmplă ceva #extraordinar

Universitatea de Ştiințe Agronomice și Medicină Veterinară din  București (USAMV) și-a deschis în aceste zile porțile pentru o experiență altfel. Reprezentanții media au avut ocazia să interacționeze cu profesori, studenți și absolvenți ai USAMV. Pentru câteva ore aceștia au am avut ocazia de a descoperi oportunitățile, beneficiile și perspectivele unui potențial student.

Trebuie să plecăm de la premisa că școala trebuie să continue. Fără educație nu există nici sănătate, nici prosperitate!” Cu aceste cuvinte, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, Rectorul USAMV, a deschis evenimentul derulat pe parcursul a două zile, dedicat tuturor celor interesați de domeniile de studiu ale celor șapte facultăți și celor două școli doctorale din cadrul USAMV.

În contextul actual, în care siguranța sanitară este pe primul loc, conducerea universității a luat toate măsurile pentru a continua, chiar și în această perioadă, să susțină continuarea educației. Această alegere susține viziunea universității de a pregăti absolvenți #extraordinari care la rândul lor, vor duce mai departe și vor susține cercetarea, dezvoltarea și inovarea în domeniul agronomic și de medicină veterinară. A te ghida după aceste valori, reprezintă filozofia care stă la baza USAMV – să acționezi responsabil, pentru a face lumea un loc mai bun.

Cursurile se desfășoară on-line, laboratoarele și lucrările practice au loc cu prezență fizică în cadrul fiecarei facultăți, cazarea în cămine se face cu respectarea normelor de siguranță impuse de Covid-19, cu limitarea numărului de persoane, verificarea temperaturii la intrare și asigurarea materialelor dezinfectante necesare. 

În data de 14 Octombrie Universitatea a invitat reprezentanții media la Campusul Agronomie-Herăstrău, din Bd. Mărăști 59, Sector 1, București, unde un tur extrem de bine organizat și gestionat a oferit oaspeților perspectiva unui student asupra oportunităților de formare și dezvoltare, puse la dispoziție de cele șase facultăți din acest campus.

Prima oprire, alături de Prorectorul prof.univ.dr. Florin Stănică a oferit posibilitatea de a degusta fructe din speciile pomicole noi (banana nordului, curmal dobrogean, kiwi, smochin și rodie), soiuri adaptate și dezvoltate, cu implicarea studenților, în centrul HORTINVEST, cel mai modern Centru de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare. Apoi am vizitat livada plantată și îngrijită de studenți.
Decanul Facultății de Biotehnologii prof.univ.dr. Petruța Cornea, a prezentat AMRITA, un produs tri-biotic, rezultat al colaborării USAMV cu Laboratoarele Medica/ProNatura și ICECHIM. Acesta este obținut printr-o tehnică specială de fermentare a polenului în culturi de Kombucha, ce imită procesele biologice prin care albinele produc păstura (bee bread), sparg stratul de exină și intină al polenului, eliberând proteine, oligopeptide și aminoacizi esențiali, flavonoide, polifenoli, vitamine și minerale benefice sănătății umane.
Următoarea oprire a fost în Parcul Dendrologic. O adevărată încântare, unde proiectele comune ale studenților USAMV au creat un spațiu destinat învățării într-o manieră modernă. Studenții programului de studii în agricultură au pregătit terenul pentru a obține cele mai bune rezultate. Studenții de la horticultură și peisagistică au contribuit la organizarea optimă și estetică a spațiului verde, studenții de la îmbunătățiri funciare au realizat lucrările de irigații folosind echipamente moderne, pe suprafețele atent delimitate de colegii lor de la cadastru, iar studenții programelor de studii din cadrul facultății de ingineria și gestiunea producțiilor animaliere au îmbogățit suprafețele de apă cu plante și pești decorativi.
Pentru că USAMV se poate lăuda cu deținerea singurului vin universitar din România, dar și cu numeroase culturi pomicole, tot aici  au fost prezentate și Stațiunea Didactica si de Cercetare  Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa, Stațiunea Didactica si de Cercetare  Dezvoltare pentru Pomicultura Istrița, precum si Stațiunea Didactica si de Cercetare  Dezvoltare Moara Domnească. Ne-au ghidat în acest periplu lector univ.dr. Elisabeta Dobrescu, peisagist, coordonator al proiectului Parc Dendrologic, Decanul Facultății de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului – prof.univ.dr. Ana Vîrsta, Prorector prof.univ.dr Dumitru Drăgotoiu și Prorector prof.univ.dr. Răzvan Teodorescu.
În preajma Facultății de Management și Dezvoltare Rurală, Decanul acesteia, prof.univ.dr. Dinu Toma a prezentat proiectele derulate și implementate de către studenți și absolvenți – produse tradiționale românești de la idee, la producție și prezentarea comercială pe piață. Am avut ocazia să discutăm cu cei care au concretizat anii de studenție într-un proiect antreprenorial. De asemenea, am aflat de preocuparea de a dezvolta produse noi, tradiționale, de la absolvenții care au constituit Asociația Absolvenților Alumni Gustos Românesc”, ducând mai departe, cu pasiune, ceea ce au asimilat pe băncile facultății.
 

Și pentru că viitorul celor care aleg să studieze aici depășește granițele admiterii, am povestit alături de Prorector prof.univ.dr. Florin Stănică, despre Internaționalizare și Burse, iar împreună cu ing. Oana Mihalașcu, Director departament orientare în carieră, despre consilierea și orientarea în carieră a tinerilor, despre descoperirea valorilor, intereselor, aptitudinilor ce corespund celei mai bune profesii/ocupații, suport dublat de ajutorul efectiv acordat în vederea dezvoltării personale și a împlinirii profesionale printr-o platformă e-job (usamvjobs.ro), prin consiliere psihologică, mentorat, ateliere de dezvoltare a competențelor, cursuri de formare profesională și de calificare.

Spațiile moderne, destinate activităților extracurriculare, sunt deschise publicului, iar din veniturile realizate se investesc în noi dotări sau în burse sociale oferite studenților. Anul acesta numărul s-a dublat față de cel precedent, ajungând la 1200. 
De menționat și restaurantul cu terasă generoasă, unde sunt pregătite și oferite spre vânzare o parte din produsele stațiunilor de cercetare din cadrul universității, restaurant ce poartă un nume inspirat  – Reforma 9. 

Multe informații despre realizările și activitatea USAMV puteți regăsi aici

 

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV) este o instituţie de învăţământ superior şi de cercetare acreditată, pol de excelenţă al învăţământului universitar de specialitate, transformată constant şi consistent pe parcursul celor 168 de ani de existenţă. USAMV are peste 11.000 de studenţi, fiind definită ca “o universitate pentru viaţă şi agricultură, prin educaţie şi cercetare de înaltă calitate” (“Agriculture for Life, Life for Agriculture”). USAMV are în vedere patru direcţii strategice de dezvoltare în contextul actual: învăţământ de calitate (cu accent pe abilităţile practice urmărite de angajatori), cercetare avansată, internaţionalizare şi parteneriat cu mediul de afaceri.

Leave a Reply