Sunt activitățile și provocările cotidiene, sunt temerile și insomniile, este nesiguranța ce ne bântuie de ceva timp. Dar mai sunt și serile cu prietenele, în care descoperim lucruri minunate, împărtășim senzații, experiențe și ne potențăm reciproc.
Într-o astfel de seară, la Aroma Kitchen am descoperit Plăcinta Întinsă de Turnu, propusă de Adriana Popescu și adusă de Bogdan Oancea, reprezentant al acestui produs atestat ca fiind de manufactură românească tradițională, din ingrediente 100% naturale. Au fost testate 6 sortimente: brânză sărată, brânză dulce, nucă, mere, dovleac, vișine.
Adriana a avut grijă să le asocieze cu vinuri și ne-a propus niște pairinguri inedite, despre care puteți citi aici.
Mă voi rezuma să analizez plăcinta de Turnu, în esență o plăcintă dintr-o foaie întinsă cu ajutorul unei mici cantități de ulei și unui înalt grad de măiestrie.
Este un desert milenar, rustic, prezent în numeroase variante etnice atât în Europa, cât și în Africa și Asia, fiind ulterior transferat în America și chiar Australia.
Comune tuturor acestora sunt foile întinse cât mai fin, umplute apoi cu felurite cărnuri, legume și fructe, în funcție de gustul și evoluția gastronomică a fiecărui popor.
Poate ar trebui menționată aici varianta marocană, numită pastilla, pentru asocierea subtilă și neobișnuită dintre carnea de porumbel (sau pui, mai recent) și migdale, scorțișoară și zahăr pudră.
Revenind la Plăcinta Întinsă de Turnu, aceasta a cucerit în ultimele decenii zona de vest a țării, unde este considerată ca având origini sârbești.
Este mai rar întâlnită în gospodării, fiind un exercițiu de răbdare pe care nu îl mai practică decât cele din categoria de vârstă a seniorilor, întrucât necesită pe lângă timp și multă îndemânare.
Foaia întinsă manual este umplută cu brânzâ dulce sau sărată, fructe de sezon sau chiar legume și este nelipsită la târguri și festivaluri, succesul fiind garantat de gustul ce amintește de copilărie.
Deliciul degustat de noi, pe care merită să-l încercați macar o dată, este adus în București de Bogdan Oancea, pentru Federația Națională a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, iar informații despre unde o puteți găsi aici