Clinica Nativia desfășoară o campanie de susținere a femeilor afectate de pierderea unei sarcini

Clinica Nativia desfășoară campania #AlăturiDeFiecareFemeie ce oferă suport medical și psihologic femeilor care au trecut prin această traumă. Ei afirmă că o femeie din 4 se simte complet neajutorată după pierderea unei sarcini. Din acest motiv, în perioada 20 noiembrie- 20 decembrie, clinica Nativia oferă 30 de consultații gratuite pentru 30 de femei care au pierdut recent (în ultimele 3 luni) o sarcină și au nevoie de specialiști care să le îndrume și să le ajute. Consultațiile se adresează exclusiv beneficiarilor femei, care nu sunt deja paciente ale clinicii Nativia.

Pierderea unei sarcini afectează 10-20% dintre femeile care știu că sunt însărcinate, arată statisticile internaționale, iar procentul crește la 45% la femeile cu vârsta peste 40 de ani.* Potrivit unui sondaj efectuat recent de clinica Nativia, mai mult de jumătate dintre respondentele care au suferit un avort spontan spun că aveau o sarcină aparent fără probleme. Cele mai multe femei s-au simțit neajutorate, s-au refugiat în muncă și s-au simțit vinovate pentru pierderea suferită, mai arată datele citate. Sondajul a fost realizat online, în perioada 15 august-31 octombrie, pe un eșantion de 453 de femei, din mediul urban și rural, cu venituri peste medie (60%) și medii (30%), majoritar cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani (60%).

Din femeile care au răspuns la sondajul clinicii Nativia că au pierdut o sarcină, 85% au pierdut-o în primul trimestru. Pestejumătate nu aveau cunoștință ca sarcina să fie una cu probleme, astfel încât pierderea a fost un șoc. Mai puțin de un sfert se aflau sub tratament, acasă sau în spital. 15% au suferit pierderea de sarcină în trimestrele II, respectiv III. Într-o treime din cazuri sarcina s-a eliminat natural, de la sine, însă în cele mai multe cazuri (35%) sarcina a fost eliminată prin avort chirurgical și avort medicamentos (32%). Potrivit datelor sondajului, aproape jumătate dintre femeile care au trecut prin această traumă au simțit că ar fi avut nevoie de mai multe informații și explicații din partea medicului curant.

“Dezamăgire, neputință, frustrare, vină, frică, durere, urmate de perioade lungi de depresie – acestea sunt sentimentele pe care femeile care au pierdut o sarcină le-au simțit. Multe dintre ele nu reușesc să vorbească despre trauma pierderii unui copil nici după câteva luni bune. Este unul dintre motivele pentru care clinica Nativia derulează o campanie de susținere și totodată de conștientizare în lunile noiembrie și decembrie, dorindu-ne astfel să le arătăm tuturor celor care trec printr-o astfel de traumă că emoțiile lor sunt normale, că este important să fie adresată această pierdere (atât din punct de vedere medical, cât și psihologic), iar mama ajutată să gestioneze pierderea”, a declarat George Peltecu, director general clinica Nativia. 

De altfel, 25% dintre respondente au precizat că s-au simițit neajutorate, că nu au un ajutor real din partea nimănui pentru a trece de această pierdere, în timp ce 29% au precizat că partenerul de viață le-a ajutat cel mai mult. 30% s-au refugiat în muncă pentru a uita. Doar 15% au discutat mai mult cu medicul sau cu un psihoterapeut, încercând să depășească această traumă. O femeie din 5 a precizat că nu și-a pierdut speranța și a încercat din nou la puțin timp de la pierderea suferită.

“Orice femeie care trece printr-o pierdere de sarcină trebuie să conștientizeze că probabil este vorba despre un accident și că are toate șansele ca în viitor să obțină o sarcină pe care să o ducă la termen. Este important sprijinul medical, dar în aceeași măsură și suportul emoțional al celor din jur său, în unele cazuri ajutor specializat pentru a depăși momentul și, de asemenea este important ca oricine să beneficieze de consiliere medicală preconcepțională”,  a precizat Dr Radu Botezatu, medic specialist obstetrică-ginecologie clinica Nativia.

În acest context, în perioada noiembrie-decembrie 2020, clinica Nativia demarează o campanie de conștientizare și suport pentru femeile care au pierdut o sarcină. Sub sloganul #AlăturiDeFiecareFemeie medicii și reprezentanții clinicii doresc să transmită un mesaj de susținere, de suport și de recunoaștere pentru cele care nu au putut duce o sarcină la termen, în ciuda eforturilor.

În cadrul campaniei, pe pagina de Facebook a clinicii Nativia vor fi publicate materiale informative și de suport pentru femeile care au pierdut una sau mai multe sarcini, alături de poveștile unor astfel de mame, care împărtășesc dacă și cum au reușit să treacă prin această traumă.

În plus, în perioada 20 noiembrie- 20 decembrie, clinica Nativia oferă 30 de consultații gratuite pentru 30 de femei care au pierdut recent (în ultimele 3 luni) o sarcină și au nevoie de specialiști care să le îndrume și să le ajute. Mai multe detalii găsiți aici

“Ne dorim ca de aceste consultații să beneficieze femei care au nevoie de o a doua opinie medicală, de suport medical și psihologic. Sigur, și printre pacientele noastre se numără femei care au suferit o astfel de pierdere, însă numărul lor este destul de redus, iar acestea beneficiază de tot suportul nostru pentru a reuși să gestioneze momentul traumatic. Tocmai de aceea, consultațiile vor fi oferite femeilor care nu sunt deja paciente ale clinicii.” a încheiat George Peltecu.

 

 

Înființată în ianuarie 2020, clinica Nativia reunește 20 medici specializați în obstetrică și ginecologie, senologie, neonatologie și imagistică. Lunar, peste 1.400 de persoane trec pragul clinicii, pentru servicii care variază de la urmărirea sarcinii pana la imagistica sânului, biopsii de sân și de col uterin, sau a doua opinie in cazuri oncologice dificile și a sarcinilor cu risc crescut. Clinica dispune de echipamente medicale performante, cu ajutorul cărora se pot face investigații medicale de mare acuratețe, de tipul Mamografiei digitale 3D cu tomosinteză sau biopsie mamare eco-ghidate cu sistem coaxial Tru-Cut.

Leave a Reply