Când te întrebi ce ai putea să gătești, de probabil mult prea multe ori te folosești de scuze gen “nu am timp” sau “nu am toate ingredientele necesare” și te resemnezi să comanzi ceva nu tocmai sănatos. Dar dacă vrei să scapi de scuzele de mai sus și să pregătești mâncăruri gustoase și sănătoase fâră prea mult efort, are Vegeta câteva soluții.
Dacă suntem de acord asupra faptului că mâncarea fast foodeste arareori sănătoasă și este de preferat să preparăm în casă feluri nu foarte complicate, atunci să trecem la lucruri serioase. Ce gătim, mai ales acum primăvara? Și fără să fie necesar să umplem jumătate din cămară cu ingrediente.
Ideale sunt acum trufandalele, care ne îmbie de pe tarabe cu bogăția de vitamine: urzici, spanac, ștevie, lobodă, leurdă, ceapă verde și salată. Să mai ia și carnea de porc o pauză…
Să ne oprim, de exemplu, la urzici. Poate că gustul lor nu este agreat de toată lumea. Dar ce păcat… Pentru că acestea au pentru sănătate o mulțime de beneficii, unele prea puțin cunoscute. În primul rând că urzicile sunt bogate în vitaminele A, B, K și acid folic, în calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, fibre și proteine. Apoi, pentru că au proprietăți diuretice, laxative, antiinflamatoare, imunostimulatoare, emoliente, astringente, cicatrizante, antiseptice și antibronșice. Iar pentru anemia și astenia cu care intrăm în primăvară, sunt exact verdețurile de are avem cea mai mare nevoie. Este clar necesar să preparăm o mâncare de urzici. Punem lângă ea un ou prăjit și mămăliguță caldă și am realizat o masă sănătoasă. Se prepară neașteptat de ușor!
După ce se curăță și se spălă foarte, foarte bine, se pune într-un vas în care fierbe apa și se opăresc cam zece minute. Se scot apoi și se pun să se scurgă și răcească, dar fară a arunca apa în care au fiert, pentru că va mai fi nevoie de ea. Separat, se călește în puțin ulei o ceapă tăiată mărunt. Se adaugă o lingură de făină și se amestecă permanent, ca să nu se lipească și ardă. Când făina și-a schimbat culoarea, se adaugă puțin câte puțin din apa în care au fiert urzicile, amestecând continuu. Se va obține un fel de sos alb, subțire. Următorul pas este să se adauge în acest sos urzicile, care au fost tocate înainte. Se mai lasă să fiarbă încă circa zece minute și se adaugă Vegeta Maestro usturoi granulat, cât dorește fiecare. Se potrivește gustul de sare și se ia cratița de pe foc.
Se acoperă cu un capac și se lasă măcar jumătate de oră, pentru a permite aromelor să se împrietenească între ele. În timpul acesta se pot pregăti mămăliguța și oul prăjit.
Vegeta sprijină consumul legumelor proaspete în această perioadă, cu Vegeta Cub Legume, Vegeta Cub Găină sau Vegeta Cub Vită se pot prepara savuroase tocănițe în cele mai variate combinații de legume. Al căror gust poate fi îmbogațit, după preferințe, fie cu Vegeta Maestro Piper negru măcinat sau boabe fie cu Vegeta Maestro oregano, acesta din urmă fiind potrivit și în sosuri, mâncăruri cu roșii, carne, în omlete, orez și paste.
Iar pentru cei cu pofte serioase, dar și cu apetit de gătit, există gulașul. Pe lângă carnea de vită, morcovii, țelina, ardeiul gras și cartofii necesari la prepararea ei, se adaugă Vegeta Cub Gulaș sau chiar Vegeta Maestro Boia de ardei iute (sau dulce) că gustul trebuie sa fie complex.