Candidatul Kremlinului vs Vrabia roșie

Ultimul volumul al faimoasei trilogii „Vrabia roșie” publicat de Meteor Press, începe la 18 luni după acțiunea din volumul anterior, prin planuirea asasinării unui inalt demnitar american de catre ruși, pentru a-l înlocui cu o „cârtiță” pe care serviciul secret al lui Putin o cultivase de peste cincisprezece ani.


Bond? James Bond? Nu. Dominika. Dominika Egorova!

Ea este cunoscuta eroină a trilogiei scrise de Jason Matthews, cel care a lucrat timp de 33 de ani în CIA, înainte de a deveni romancier și care a decedat în data de 28 aprilie 2021.

După retragerea din CIA ÎN 2010, Jason Matthews a decis să devină romancier, urmând exemplul lui John le Carré sau Graham Greene, foști ofițeri ai MI6. Autorul declara în 2015 pentru New York Times că după pensionare avea de ales între a scrie sau a merge la pescuit.

De aici și succesul cărților sale, care au adus un suflu nou și real, în contradicție cu alte romane multe dintre ele având drept eroi, așa cum îi caracteriza scriitorul: „un tip bipolar din Agenție, ajutat de iubita sa bipolară, care încearcă să prindă un terorist bipolar (…)  Cartea mea este doar ficțiune, dar este un amalgam de oameni pe care i-am cunoscut, de lucruri pe care le-am făcut, de lucruri pe care le-am trăit”.

„Vrabia roșie” este un thriller de spionaj, centrat în jurul unei foste balerine, Dominika Egorova, care este forțată să urmeze un curs de spionaj în cadrul celebrei „Școli a Vrăbiilor”, unde femeile (și unii bărbați) învățau artele seducției, spionajului și uciderii. În timpul unei misiuni ea se îndrăgostește de Nathaniel Nash, membru al CIA, iar acțiunea se derulează de la Moscova la Roma până la Washington.

Autorul afirma într-un interviu că în cazul Vrabiei, „CIA a aprobat fiecare virgulă, fiecare punct și virgulă din cartea mea”.

Succesul cărții, apărute la editura Meteor, la fel ca și celelalte două părți ale trilogiei, a adus și o ecranizare hollywoodiană cu Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Charlotte Rampling și Jeremy Irons.

Acțiunea din „Palatul trădărilor”, a doua carte a seriei, o are drept eroină tot pe Dominika Egorova, devenită între timp căpitan în cadrul Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse. Acțiunea este plasată în Washington, Moscova, Paris și Atena, urmărind continuarea poveștii de dragoste dintre Dominika și Nate.

Măsurile active și proactive ale serviciilor de spionaj se înlănțuiesc într-o cascadă de întâlniri clandestine în locuri camuflate, urmăriri, asasinate la comandă, trădări, violență dar și sex, care dau autenticitate cărții.

Ultimul volumul al trilogiei,„Candidatul Kremlinului”, îl aduce în prim-plan pe președintele Putin și serviciile secrete ale Rusiei, care îl asasinează pe șeful CIA cu scopul de a pune în locul său o „cârtiță”, cunoscută drept „Magnit”, cu o istorie de 15 ani în slujba Kremlinului.

Începe o cursă contracronometru pentru dezvăluirea candidatului care putea afla adevărata identitate a agentului dublu Dominika Egorova, devenită pe parcursul cărții general și șef al SVR, serviciile secrete externe ale Rusiei.

Acțiunea pornește la Moscova, trece prin Washington, Istanbul, Odessa, Viena, Hong Kong și Macao, în Sudan sau la malul Mării Negre.

Candidatul Kremlinului” prilejuiește întâlnirea cu Ioana Petrescu, „vrabia” Dominikăi, care va fi ucisă în timpul racolării unui fizician nord coreean, în cadrul unei lupte pentru putere între serviciile secrete rusești.

Motiv pentru gurmandul Jason Matthews de a publica o rețetă românească. De altfel, fiecare capitol este încheiat cu o scurtă rețetă a unui fel de mâncare. El recunoștea, într-un interviu, „îmi place să gătesc (…) Rețetele sunt eliptice și prescurtate. Sunt mai degrabă indicii decât rețete formale”.

Ciulamaua de pui a Ioanei

Tăiați carnea de pui în bucăți mici, fierbeți-o în apă cu sare, împreună cu morcovi și cartofi tăiați în bucăți mari, până se frăgezește. Preparați un sos suprème, topind unt, la care adăugați făină, supă de pui concentrată, gălbenuș de ou și smântână, pentru a obține o compoziție cremoasă. Căliță în unt ciuperci tăiate în feliuțe subțiri, adăgați-le la sos și terminați de gătit fără să dea în clocot. Adăugați carnea de pui, pătrunjel tocat, asezonați și fierbeți înăbușit.

Toate cele trei volume pot fi comandate pe http://www.librarul.ro/.

Leave a Reply