Scurt tratat despre zamă

Fără a încerca să concurez cu istoricii culinari și alți pricepuți din domeniu, vreau să deslușesc în rândurile de mai jos originile fierturii calde ce ne încălzește sufletul și corpul și ne încântă, în special în zilele reci. 

Probabil că înainte de a ajunge la noi, pe calea armelor, turcescul „çorba”, care la rândul său venea din arabul „šorba”, sau pe calea fraților de gintă, neogrecescul „σοῦπα”, schimbat de italieni în „suppa” sau de francezi în „soupe”, aveam, probabil, latinescul „zema” transformat în neaoașa „zamă” sau „zeamă”.

La urma urmei, istoria ciorbei sau a supei este la fel de veche ca şi cea a gătitului.

În bucătăria tradițională românească ciorba, fie cu carne, cu pește, cu burtă sau doar cu legume, cu borș sau fără, este unul dintre felurile principale de mâncare.

Ciorbele din bucătaria transilvană sunt grase și bine condimentate. Ele se „dreg” cu gălbenuș de ou, smântână și făină, cu mult tarhon și legume. Supa de varză cu smântână, ciorba ardelenească de porc sau vacă, ciorba de carne cu tarhon sau cea de fasole verde, sunt doar câteva dintre vedetele regiunii.

În Muntenia avem ciorbele țărănești din carne de vacă, de porc sau burtă de vită. Dar și cele din legume sau carne de pasăre.

Bucătăria dobrogeană, incluzând și Delta Dunării, este influențată de gusturile orientale. Ea ne îmbie cu ciorbele peșcărești sau cu burtă de oaie, dar și cu carne de pasăre, vacă și porc.

Mai sus, în Moldova, găsim ciorba preparată din carne de oaie, curcan, gâscă, găină, fasole, cartofi, morcov, ceapă, roșii, ardei grași etc dar și celebra ciorbă de potroace și borșul moldovenesc.

Gustul ciorbelor bănățene se îmbogățește cu smântână sau iaurt, cu tarhon sau mărar. Supele se dreg cu rântaș sau tăiței de casă, iar cea mai cunoscută este ciorba de perișoare.

În prezent, prietenii de la Podravka pun la îndemâna celor care iubesc gătitul gama produselor Vegeta. Vegeta Universal conține o combinație originală de legume deshidratate și condimente care vor da ciorbei un gust mai intens, recomandată pentru cei cu gusturi vegetariene. Pentru cei care iubesc ciorbița mai acrită există Vegeta Borș Original iar dacă dorim o supă sau ciorbă de găină, există Vegeta Gust de Găină.

La final, iată o rețetă cu tente rusești: borșul de sfeclă.

Sunt necesare: un piept mare de pui (circa 500 gr.), 1 kg cartofi, o sfeclă, 500 gr. varză, o ceapă, un morcov, un ardei gras, două linguri de ulei, două linguri de bulion, două linguri Vegeta Borș Original, pătrunjel verde.

Mod de preparare: se pune carnea la fiert în 3 litri de apă și se adună spuma care se formează. După jumătate de oră de fiert se adaugă cartofii tăiați cuburi, se lasă să fiarbă 10 minute, apoi se adaugă varza tocată fin. Cât timp fierb împreună, într-o tigaie se călesc în ulei, timp de 5 minute, ceapa tocată, morcovul și ardeiul tăiate cubulețe. Se adaugă bulionul și se mai lasă pe foc încă 3 minute.

Când cartofii sunt fierți se adaugă legumele călite și sfecla dată pe răzătoare. La final se pune borșul și se potrivește gustul de sare (dacă este necesar). Se oprește focul și se adaugă pătrunjelul tocat. Se poate servi cu smântână.

Leave a Reply