Băneasa ne îndeamnă să pregătim cozonacii alături de cei dragi, bucurându-ne de colinde tradiționale și de timpul petrecut cu familia și prietenii. Făina 000 de la Băneasa este o făină albă de grâu, prrfectă pentru cozonaci rumeni și crescuți ca în reclame. Este ideală și pentru specialități din aluaturi dulci, cu volum și miez pufos.
Sunt extrem de atașată de brandul Băneasa, pentru că garantează reușita în tot ce experimentez prin bucătărie, de la aluaturi fragede la cele pufoase (pregătite cu tipul de făină potrivit), de la paste la felurite pesmeturi, pentru mese rapide și gustoase.
Dar la cozonaci nu am avansat dincolo de nivelul începător nepriceput și din acest motiv prefer să mă rezum la ceea ce fac bine, ca să nu zic excelent și să par lipsită de modestie.
Și ca să dovedesc cele exprimate mai sus, vă ofer rețeta mea de Biscotti cu fructe uscate.
Aceste prajiturele uscate sunt relativ simplu de făcut, accesibile și perfecte de inclus în cadourile oferite celor dragi.
Ingrediente: 100 g de fructe uscate fără sâmburi (curmale, caise, merișoare, stafide); 50 g de nuci caju nesărate; 40 g de ghimbir zaharisit; 20 g de migdale feliate; 175 g de faină Băneasa; 3 lingurițe rase de praf de copt; 100 g de zahăr brun; 6 linguri de ulei; 125 ml de lapte. Hârtie de copt, pentru tavă.
Mod de preparare: Se mărunțesc curmalele, nucile caju, ghimbirul și merișoarele. Se tapetează tava de copt cu hârtie de copt. Se preîncălzește cuptorul.
Se amestecă făina cu praful de copt într-un vas de mixare. Se adaugă zahărul, sarea, uleiul și laptele. Se amestecă toate laolaltă cu mixerul cu paletele de batere, scurt la viteză mică, apoi la viteză maximă până ce se obține un aluat omogen. Se încorporează amestecul de fructe și nuci caju.
Aluatul se toarnă cu lingura în tava de copt pe care s-a presărat făină în două fâșii (cu lățimea de circa 4 cm), una lânga cealaltă. Se presară cu migdale feliate, apoi se coace în cuptorul încălzit la ~180 ͦ C, pe tava așezată în poziția din mijloc a grătarului.
După aprox. de 25 minute prăjitura se scoate cu tot cu hârtia de copt și se taie în diagonală, în felii de 1,5-2 cm, care se pun pe un grătar și se lasă să se răcească. Se pot coace din nou, la foc încet, așezate pe partea tăiată, eventual se întorc pentru a se rumeni pe ambele părți.
După ce se răcesc, feliile pot fi păstrate în cutie metalică, sau borcan închis ermetic pentru aproximativ 2 săptămâni.