Simplu, atât de simplu!

Avem o sumedenie de preocupări zilele acestea și în plus, mai trebuie să și pregătim cina sau chiar prânzul. Este nevoie de ceva simplu, cât mai simplu.

Timp nu prea avem și energia e pe terminate și ea. Este firesc, pentru că mai sunt multe de făcut și Crăciunul este aproape. Dar ceva pentru cină tot trebuie să preparăm, chiar dacă am ajuns târziu acasă, din cauza traficului aglomerat și extenuant.

Avem câteva conserve de pește Eva, că sunt nelipsite din cămara noastră. O lămâie, o mână de paste, ceva verdețuri sigur se găsesc prin casă. De aici intervine imaginația voastră.
Primele pe care le-aș recomanda sunt conservele care au ca principal ingredient Sardinele: în ulei vegetal; în ulei vegetal cu lămâie; în sos tomat; în ulei de măsline; în ulei vegetal cu ardei iute. Toate combinațiile sunt o desfătare pentru papilele gustative și, în plus, o comoară de proteine și acizi grași Omega-3.

Dacă preferați fileurile de Hering, un pește capabil să satisfacă și pretențiile celor mai exigenți gurmanzi, puteți alege pe cel în ulei vegetal sau pe cel în sos tomat. Fileurile pot fi servite alături de diverse garnituri precum mămăliguță, orez sau salată de cartofi.

Provenit din Marea Adriatică, șprotul ales de cei de la Podravka pentru conservele în ulei vegetal este de cea mai bună calitate. Poate fi aleasă și varianta în sos tomat. E bine să știm că șprotul este un pește care are o cantitate semnificativă de substanțe nutritive și oligoelemente dar și un conținut caloric redus, de numai 90 de calorii la o sută de grame.

Nu în ultimul rând o masă poate fi pregătită cu fileuri de macrou în ulei vegetal sau în sos tomat. Cele din urmă pot fi servite cu pătrunjel proaspăt tocat mărunt sau cu câteva grăunțe de usturoi zdrobite.

Și iată și un truc. Pentru fileurile de macrou în ulei vegetal se recomandă un sos de lămâie, care se prepară foarte simplu. Este nevoie de zeama de la o lămâie mare, 100 ml de ulei de măsline extravirgin, o jumătate de linguriță de muștar (dulce sau iute, după preferință), un vârf de cuțit de sare și unul de piper (alb sau negru). Pentru un gust intens, de tip oriental, se pot adăuga semințe de chimion sau boabe de coriandru, zdrobite. Sau se poate alege o altă aromă, caz în care se adaugă oregano sau cimbru.

Se pun toate ingredientele într-o sticluță închisă cu un dop. Se agită câteva secunde pentru a se emulsiona. Poate fi păstrat în frigider mai multe zile. Când se servește sosul, peștele poate fi asezonat cu pătrunjel verde tocat, rozmarin, busuioc, usturoi zdrobit sau ardei iute tocat fin. Atât de simplu!

Leave a Reply