Băneasa continuă tradiția mucenicilor muntenești

Martie aduce nenumărate bucurii: sosirea primăverii, aprecierea celorlalți transpusă în micuțele figurine de Mărțișor, dar și tradițiile de tot felul, legate de zilele Babelor și Sfinții Mucenici. 

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici coincide cu începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Măcinicii.
Tradițional, în această zi se trece la
curățenia de primăvară a gospodăriei. În credința populară, în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, ultimele zile capricioase ale iernii lasând loc zilelor moșilor, zile calde de primăvară. Ziua Mucenicilor, dincolo de tradiții și obiceiuri, este o zi a curățeniei sufletești, noi prietenii se leagă și sărbătorim primăvara. A rămas frumosul obicei ca, de 9 Martie, să pregătim mucenicii – un preparat culinar delicios, un desert foarte apreciat.

 

Băneasa păstrează tradiția și ne oferă Mucenicii Băneasa, mucenici muntenești. Aluatul din care se fac mucenicii muntenești tradiționali este un aluat simplu (de post) obținut din făină bine cernută, apă călduță și sare.
Preparare: În dimineața de 9 martie se pun la fiert într-o zeamă din apă, un vârf de linguriță de sare, puțin zahăr sau miere, scorțișoară și vanilie. Mai întâi, se pune la fiert apa cu sarea, după care se adaugă zahărul, scorțișoara și vanilia și abia atunci când mucenicii încep să fiarbă se adaugă și coaja rasă de la o lămâie și o portocală. Mucenicii sunt fierți atunci când încep să se ridice la suprafață, dar este recomandat să respectăm timpul de fierbere indicat pe pachet. Mucenicii nu trebuie să fiarbă prea mult, ci să rămână aldente deoarece vor sta în lichidul fierbinte si vor continua să se gătească. Se servesc cu miez de nucă mărunțită din belșug și cu pudră de scorțișoară, opționalse adaugă rom sau esență de rom.

Aceștia sunt mucenicii sau „măcinicii” muntenești.

Leave a Reply