Volumul Rusia lui Putin, de Anna Politkovskaia, reeditat la editura Meteor

Editura Meteor a reeditat un volum extrem de solicitat în aceste zile, Rusia lui Putin, o dezvăluire devastatoare a politicii președintelui statului rus, venită din partea celui mai radical jurnalist al țării, Anna Politkovskaia. 

Această carte despre Vladimir Putin, scrisă de cel mai radical jurnalist al țării, îl prezintă pe sefului statului rus ca fiind produsul celui mai sumbru serviciu secret al țării; el nu a reușit să-și depășească originea și să înceteze să se poarte ca un locotenent-colonel din KGB-ul sovietic, ocupându-se cu “aranjareaconcetățenilor i dornici de libertate.
 

Jurnalista Anna Politkovskaia, premiată și admirată peplan internațional pentru reportajele curajoase care au ca subiect predilect războaiele cecene, șia îndreptat privirea scrutătoare și lipsită de îngăduință către omul care, până nu demult, era o figură îndrăgită a mass-mediei occidentale. Fost spion KGB, Vladimir Putin a fost numit președinte al Rusiei în 2000. Încă de la intrarea lui pe scena publică, s-a prezentat ca un conducător deschis, luminat, dornic dezvolte relațiile cu Occidentul. Spre deosebire de mulți alți jurnaliști europeni și americani, Politkovskaia n-a avut niciodată încredere în imaginea de presă a lui Putin. Din poziția privilegiată pe care o ocupa, ea și-a propus demonteze imaginea lui Vladimir Putin atât ca om, cat și ca brand, argumentând faptul nu este decât un produs însetat de putere al propriului său trecut, incapabil reziste impulsului de a suprima dreptul cetățeanului la libertate. Politkovskaia susține Putin nu este acel tip de conducător pe care și l-ar dori majoritatea contemporanilor săi ruși. Pentru a-și ilustra teoria, ne descrie strânsoarea de fier a mâinii lui Putin din punctul de vedere al cetățenilor, a căror viață a fost afectată de acest tip unic de tiranie. Afaceri ale Mafiei, scandaluri în regiuni, corupție militară și judiciară, declinul intelectualității, tragica rezolvare a cazului creat de asediul terorist asupra unui teatru din Moscovatoate aceste subiecte constituie tema analizei nemiloase, dar întotdeauna umane, a Annei Politkovskaia. Descrierea aprofundată a instituțiilor civile nou-create, supusă privirii mai puțin iscoditoare a Vestului, n-ar fi putut veni într-un moment mai bine ales.

 

Anna Politkovskaia a fost corespondent special pentru revista rusească Novaia Gazeta și a acționat ca mediator în episodul tragic al asedierii unui teatru din Moscova, întimpul musicalului Nord-Ost. Numită de mulțiconștiința morală pierdută a Rusieiși recunoscută pentru rolul ei de apărătoare a drepturilor omului până la a-și pune în pericolpropria viață, a fost răsplătită cu numeroase onoruri internaționale.
Aceasta a plătit cu viața pentru îndrăzneala sa, pe 7 octombrie 2006, trupul i-a fost găsit în liftul blocului unde locuia. Fusese împușcată în cap și în piept cu un pistol Makarov.

Volumul este disponibil în rețeua Librarul și online  pe www.librarul.ro și www.meteorpress.ro .

Leave a Reply