Acasă la Domeniul Bogdan

Zilele trecute am vizitat crama  Domeniul Bogdan, unul dintre puținii producători de vinuri certificate drept bio în România și singurul producător de vinuri “biodinamice”. Prilej de degustare a unor vinuri cu adevărat speciale, dar și de a învăța și înțelege despre viticultura bio și biodinamică. 

De când ne tot adună Cezar și Cosmin (acești curator&connaisseur, că altfel nu îi pot numi) pe la degustări, congrese, concursuri și alte zaiafeturi, am început să ne cunoaștem între noi, să devenim o gașcă. În sensul cel mai bun al cuvântului gașcă, una din care mă mândresc că fac parte.

Ei bine, această echipă, puțin extinsă, s-a adunat luni dimineață, cu maximă punctualitate (ceea ce nu o caracterizează) și a plecat spre Domeniul Bogdan, crama aflată lângă satul Peștera, singura certificată biodinamic din România, unde pe 154 de hectare se produc vinuri BIO și biodinamice premiate și apreciate la nivel internațional.

Cu vinurile și oamenii de la Domeniul Bogdan am făcut cunoștință în urmă cu vreo patru ani, iar de atunci le rostesc numele cu respect și le beau licorile cu plăcere.

Știam că obișnuiesc să aleagă cu grijă bucatele pe care le asociază vinurilor lor, pentru că m-au cucerit în repetate rânduri, dar în special la Vinul.ro&Bucate Dobrogene, eveniment dedicat tezaurului oeno-gastronomic dobrogean și la degustarea din 2019, când am avut onoarea de a-l cunoaște pe regretatul oenolog Phillipe Cambie, cel care a creat și semnat pentru Domeniul Bogdan vinurile din gama Primordial.

De această dată însă, oamenii minunați de la Domeniul Bogdan ne-au așteptat cum face orice bun român… nu, nu cu pâine, sare și țuică, ci cu plăcinte și vin.

Bogdan Pleșoianu, directorul general al Domeniului Bogdan și Oana Stan, directorul de marketing, ne-au explicat succint despre certificările obținute, cum au trecut de la cea acordată de Dr. Leonello Anello, care profesează biodinamica din 1986 și a creat o metodă de lucru și un sistem de certificare propriu în acest domeniu – “I vini biodinamici”, la confirmarea printr-un alt standard, etichetarea biodinamică Demeter.

Ambele însemnând că tot ceea ce se întâmplă la Domeniul Bogdan, sub atenta supraveghere a profesorului universitar dr. Leonello Anello, cel care îngrijește și certifică viile și vinurile biodinamice de la Domeniul Bogdan, întrunește înaltele exigențe ale biodinamicii.

Iar apoi s-a întâmplat magia. Am intrat în zona de vinificare și am degustat vinurile oferite și povestite de oenologul Gabriel Dulaschi, care ne-a purtat printre soiuri, arome, metode de fermentație și altele de gen. 

Am aflat că aici aerul este un prieten al vinului, vin care evoluează cum dorește, după ce strugurii au fost macerați timp de trei zile fără intervenție și lăsați la fermentare cu remontări deschise din două în două ore, timp de două săptămâni, apoi din patru în patru ore și în final la fiecare șase ore. Pompele peristaltice acționează lent, mecanic, pentru a nu stresa vinul. Fermentația sălbatică nu îngrijorează pe nimeni, nu se intervine în nici un un fel, iar Vinul se finisează în sticlă, fără să aibă depozite.

Am testat o tămâioasă românească 2021 din tanc și un riesling de Rhin al cărui gust ni s-a recomandat să-l ținem minte pentru a-l putea compara ulterior cu cel al unuia îmbuteliat. Am reținut și am comparat, cel tânăr avea o aciditate surprinzătoare și o aromă subtilă de lime. Cel îmbuteliat mi-a părut mai plin, cu aromă de caisă coaptă. 

Apoi am trecut la vinuri roșii scoase cu gesturi precise și elegante, de mânuitor frecvent al eprubetei și oferite nouă de oenologul Gabriel Dulaschi, la îndemnul lui Cezar Ioan. Nu este el connaisseur degeaba!

În sala de degustare, alături de vinuri bio și biodinamice ne-au fost oferite plăcinte de la patiseria tătărască Patien din Medgidia, ghiudem și alte mezeleuri de la Moș Iosif.

Am regăsit gustul inconfundabil de fetească neagră bio, perfectă, din gama Primordial, dar ea a venit după două vinuri albe, unul fiind rieslingul de Rhin despre care am fost atenționați să-l comparăm cu cel din tanc, un rosé din gama Cuvée Experience și un merlot biodinamic. Iar la final, un incredibil cabernet sauvignon.

Ne-am luat cu greu rămas bun de la gazde, zăbovind pe terasă cu paharele aproape golite, savurând ultimele înghițituri. Ne-am așezat în liniște pe locurile noastre din mijlocul de transport, fiecare cu gândurile sale și parcă se auzea zgomotul derulării filmului zilei abia încheiate.

Am privit și eu în urmă, la zilele nu prea îndepărtate în care agricultura biodinamică era privită cu scepticism. Da, biodinamica abordează agricultura de pe poziția conservării întregului sistem ecologic și o leagă de universul mai larg, cosmic, în care își găsesc rostul anumite activități în anumite momente, în funcție de un calendar celest.

Poate este mai greu de acceptat în era super-tehnologizată în care trăim, dar respectul față de viață și natură, grija față de echilibrul său atât de precar, se pare, în special în aceste zile, ne sunt comune și ne motivează acțiunile, măcar unora dintre noi. Prin urmare, “Carpe diem!” dar cu maximă responsabilitate.

Și când vă umpleți paharele, încercați un vin românesc bio, sau chiar unul biodinamic. Cel din urmă va fi cu siguranță de la Domeniul Bogdan, întrucât deocamdată doar acolo se produce.

Leave a Reply