“Vinul.ro & bucate dobrogene” – un remarcabil eveniment dedicat tezaurului oeno-gastronomic dobrogean

Am fost acolo, am gustat, mirosit, observat iar după ce furnizez câteva informații importante, am să vă relatez ce am experimentat.

Singura revistă de specialitate din România și inițiator al Zilei naționale a gastronomiei – Vinul.ro – alături de Slow Food Dobrogea, au organizat, la Constanța, între 14-16 iunie, un concurs de vinuri regionale și o expoziție cu degustare de produse enogastronomice locale. A fost prima etapă dintr-o serie de evenimente premergătoare Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului, pe care o vom sărbători de anul acesta în toamnă, în prima duminică a lunii octombrie, și care a fost consfințită prin legea 79/2019. Scopul evenimentului a fost concentrarea atenției publicului asupra regiunii Dobrogei, asupra diversității și bogăției patrimoniului enogastronomic al regiunii.

Am avut trei zile pline, la Hotel Ibis din Constanța, startul fiind dat de Concursul de vinuri dobrogene, la care au participat crame din zonă. Participanții – cramele Alira, Trantu, Via Viticola Sarica Niculițel, Delta Dunării (La Săpata), Alcovin Vinuri de Măcin, Histria, Domeniul Bogdan, Gabai, Domeniile Ostrov.

Juriul, format din specialiști din domeniu – bloggeri, somelieri, jurnaliști, reprezentanți ai cramelor locale – a degustat în blind peste 50 de etichete.
Reprezentanții cramelor din regiune au prezentat specificul microclimatic al zonei și au oferit spre degustare vinurile lor.

De aici începe, practic, experiența mea dobogeană, pe care o voi păstra cu drag, în amintire. Zona are un potențial deosebit și un specific aparte și merită vizitată în orice perioadă a anului.

După o forfotă misterioasă, din bucătărie au început să apară farfurii și platouri, care mai de care mai apetisante. Și-au făcut loc printre celelalte tingiri, tipsii și alte vase pline cu bunătăți oferite de producătorii locali, sub atenta supraveghere a Adrianei Popescu, Andrei Iliaș și a lui Carmen Paraschivescu (GardaCulinara.ro), cea care a pregătit cina, bazată pe produse tradiționale dobrogene.

Însoțite de vinurile de la Domeniul Bogdan, midiile aliniate precum soldații de Terracotta, cum am asociat eu imaginea respectivă, au dispărut rapid din peisaj, și au lăsat locul minunatelor bucăți de carne de berbecuț marinată îndelung în iaurt și devenită la fel de fragedă, precum aluatul plăcintelor care au înțesat mesele.

This slideshow requires JavaScript.

Căci cu plăcinte și alte delicatețuri tătărăști, ne-a încântat doamna Enise de la Jade Oriental Cafe. Le spun generic plăcinte, pentru că au fost – cu brânză sărată, sau dulce și stafide, cu mere, cu dovleac – dar au fost și multe altele, cu nume exotice, gen: kobete, suberek, giantik, sarburma.  

This slideshow requires JavaScript.

Dar să revenim la cele pregătite de Carmen. Au mai fost: ciulama, piperchi târghisiti și o senzațională plăcintă. Da, o adevărată capodoperă, niște brânză cremoasă cu mucegai alb, de genul Brie, dichisită cu puțin ardei iute, din dulceață aș zice, acoperită frumos cu un aluat fraged, de plăcintă.

Și coaptă, iar apoi servită caldă, cu felii de măr și struguri, sau chiar dulceață de trandafiri marocani, furnizată de Dulceață de trandafiri, un brand creat și susținut de Mihaela Dumbravă Cazan, ce deține un colț de rai, în Cobadin. Ei bine, plăcinta aceasta a surprins plăcut multe persoane, unele cu papilele gustative foarte antrenate! 

Au mai stat frumos, dar mai ales gustos pe mese, bunătăți din carne de vită, oaie și capră, transformate în mezeluri tradiționale de cea mai bună calitate de către Moș Iosif . Pentru că nu au stat prea mult, întrucât aromele și texturile lor rafinate s-au însoțit perfect cu vinurile prezentate în concurs și oferite cu generozitate de Domeniul Bogdan.

Târziu, în noapte, în bătaia brizei, pe terasa Hotelului Ibis, am remarcat, ca mulți specialiști în ale vinului, un surprinzător pairing al unor vinuri rose sau chiar roșii, cu popularul biscuit cu cremă de la Dobrogea Grup, nelipsita Eugenia. Prezentă pe mese, alături de multe alte  bunătăți produse de cei de la Dobrogea.

Delicatese de final, dar apreciate și ca starter, după gust, au fost brânzeturile de capră cu diverse adaosuri (legume, nuci, trandafiri din dulceață sau chiar ciocolată) de la Picurarlu de la Stejaru.

Cam așa s-a încheiat  prima zi, la care am avut plăcerea să îl avem alături pe primarul Constanței, Decebal Făgădău. Care a mărturisit că are un sertar pentru “urgențe”, când programul nu-i permite să mănânce, decât pe fugă, iar în acesta se află preponderent … biscuiții Eugenia, evident! 

Au urmat două zile de expunere de produse, demonstrații culinare, prezentări, zile ce au fost dedicate publicului și au constat în expoziții și degustări de produse locale (vinuri și preparate culinare), de la crame și mici producători din zonă. Au fost prezenți Picurarlu de la Stejaru cu brânzeturi de capră, Moș Iosif cu produse de carmangerie speciale, Kadyr House cu preparate naturale din oaie și vită, Dobrogea Grup cu produse de panificație, Gold Baklava, cu cafea și dulciuri, Dulceață de Trandafiri cu dulcețuri și siropuri naturale, Jade Oriental Cafe, cramele Alira, La Săpata, Domeniul Bogdan, Histria, produse artizanale de la Valentina Koker, Sano Vita. Mulți dintre acești producători se regăsesc și în proiectele Experiențe Dobrogene si Țăranii Dobrogeni, care au participat.

Am fost înconjurați de bunătăți și tratați cu prietenie și apropiere, am primit chiar și rețeta de piperki târghisiti – adică ardei copți cu roșii și brânză – hrana machedonilor, cum mi-a explicat energica doamnă de la Picurarlu de la Stejaru, care îi produce, la fel cum meșteșugește atâtea bunătăți din lapte de capră.

 

 

Proiecții de film, demonstrații culinare (Carmen Paraschivescu – GardaCulinară.ro), prezentări ale expozanților, expoziții de cărți de gastronomie, vinuri și istorie culinară au completat cele două zile de expo food&wine.

”Vinul.ro și bucate dobrogene” este primul din seria de evenimente pe care ei le pregătesc până în octombrie, de Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului.

Iar în urma clasamentului rezultat avem următoarele vinuri distinse în cadrul competiției:
– Alira – Sauvignon Blanc (2018), Fetească Neagră (2014), Fetească Neagră Grand Vin (2016), Cabernet Sauvignon Grand Vin (2014), Merlot Grand Vin (2016), Rose (2018)
– Crama Trantu – Chardonnay (2018), Fetească Neagră (2017), Syrah rose (2018)
– Domeniile Ostrov – Sauvignon Blanc Ritual (2018), Sauvignon Blanc Ritual (2016), Sauvignon Blanc Naiada (2018), Pinot Gris Naiada (2017), Cabernet Sauvignon Naiada (2016), Syrah Naiada (2017), Fetească Neagră Ritual (2016), Cuvee Rose Naiada, Cuvee Rose
– Crama Histria – Sauvignon Blanc Nikolaos (2018), Ammos Rose (2018), Mirachi rose (2018), Nikolaos Rose (2018), Merlot Nikolaos (2017), Cabernet Sauvignon Mirachi (2016)
– Crama Gabai – Muscat Ottonel Curtea Regală (2018), Fetească Neagră Oak (2016), Mozaic rose (2018)
– Crama Delta Dunării – Fetească Regală (2018), Frizzante Artizanal (2018), Aligote (2018), Merlot și Cabernet Sauvignon (2017), Băbească Neagră Rose (2018)
– Domeniul Bogdan – Chardonnay (2017), Cuvee Christian (2017), Chardonnay Primordial Organic (2018), Fetească Neagră Primordial (2017), Merlot și Fetească Neagră Rose Organic (2018)
– Via Viticola Sarica Niculițel – Chardonnay Light Barrique Scentico (2018), Aligote Caii de la Letea (2018), Caii de la Letea rose Merlot, Syrah și Pinot Noir (2018), Caii de la Letea Ediție Limitată Fetească Neagră, Pinot Noir și Syrah (2018)

Credit foto: Diana M. Georgescu