În această primăvară va avea loc prima ediție a Campionatului Național de Zacuscă

Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Zacuscă, jurnalist pasionat de gastronomie, anunță că va organiza în primăvară prima ediție a Campionatului Național de Zacuscă. Inițiativa face parte dintr-un parteneriat de mai lungă durată cu FNDA (Federația Națională a Degustătorilor Autorizați din România) cei care vor asigura jurizarea, conform standardelor internaționale, preparatelor din concurs.

“Cred că avem nevoie de astfel de concursuri care își propun ca, pe lângă stabilirea unor clasamente de calitate în funcție de proprietățile organoleptice ale preparatelor, să promoveze elemente ce pot constitui identitatea gastronomică națională. În timp ce ajvarul sau chiar lutenitsa balcanice beneficiază de recognoscibilitate mondială, zacusca autohtonă pare a fi mai mult un produs care, atunci când e exportat, are ca piață de desfacere majoritară diaspora românească, spune Cosmin Dragomir.

Jurizarea se face funcție de o fișă profesională ce conține criterii de diferențiere similare celor de la degustările profesioniste de alte produse alimentare, după modele standardizate la nivel european, și adaptate la specificitățile produsului examinat. Juriul este format din Membri ai Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați, care vor fi nominalizați de către conducerea acesteia atât pentru recepția și depozitarea probelor, cât și pentru comisiile de jurizare, dar și (alți) specialiști din domeniul HoReCa: chefs, somelieri, blogeri și jurnaliști culinari ș.a.m.d.
În urma jurizării se vor acorda medalii iar producătorii au posibilitatea să își aplice semnalizare oficială pe ambalaje și etichete.

Îmi doresc ca rezultatele acestui concurs devină un instrument important de marketing și de promovare și în special un element diferențiator la raft. Semnalistica noastră aplicată pe ambalaj înseamnăgarația calității și recomandarea profesioniștilor pentru clientul final, completează jurnalistul gastronomic.

 

Concursul se desfășoară pe trei categorii mari, în  funcție de capacitatea de producție și pe mai multe subcategorii care sunt determinate de ingrediente: clasică, cu pește, cu ciuperci, cu alte legume ș.a.m.d. Organizatorii nu acceptă decât mostre de la producători autorizați și care comercializează produsele în cel puțin un magazin.

 

Intenția de participare și face prin completarea unui formular la http://cosmindragomir.ro/campionat sau prin mail la cosmin.dragomir@gastroart.ro

Leave a Reply