O țara mică, dar bine organizată

La începutul acestei luni am călătorit prin Ungaria, venind de la Viena. Deși nu mai traversasem Ungaria la sol de mulți ani, am regăsit aceeași țară curată, fără locuitori pe la porți, spărgând semințe sau angajați în discuții interminabile la cârciuma satului.

Am văzut doamne corpolente circulând nonșalante pe bicicletă, copii însoțiți de pedagogi , deplasându-se corect, către destinații culturale sau sportive. Am consatat că numărul autoturismelor nu este atât de covârșitor cum e la noi, circulația fiind relativ redusă. Despre drumurile lor nu amintesc, că nu vreau să enervez pe nimeni, nici pe mine.
mako 2Chiar și în localități mai mici cum sunt Gyula sau Mako, am constatat cu surprindere că fântânile arteziene pornesc la ore prestabilite, cu grijă pentru liniștea cetățenilor dar și pentru consumul de resurse. Și că există spații publice dotate cu internet wireless, tot pentru confortul acestora. Totul e civilizat, viu, cochet, extrem de dezirabil.

 

Pe pământ maghiar se află cel de-al doilea zăcământ ca mărime, din lume – după cel din Islanda – de ape termale, astfel că mai toate orașele importante au băi termale. Pe care știu să le pună în valoare, practicând prețuri rezonabile, aducătoare de locuri de muncă și servicii conexe, ce generează evident creșterea produsului intern brut.
Mako BaiLa Gyula, Mako, Szeged, Budapesta și multe alte locuri, cele peste 1300 de izvoare și cele aproape 300 de băi termale sunt exploatate în complexe spa nou construite sau bine conservate și întreținute. Majoritatea băilor cu apă termală din Budapesta și Eger au fost construite în secolul al XVI-lea de către turci și încă mai funcționează ca atare. Iar despre alte 20 arheologii spun că ar proveni de pe vremea romanilor.

Privind în coșurile lor de cumpărături și judecând după vestimentație și accesorii sunt tentată să cred că nivelul lor de trai este scăzut, poate mai redus decât al nostru. Dar este evident că abordarea lor este una mai practică, mai serioasă.

 

capac mako

Notă: dacă am lăudat prea mult Ungaria și ar putea apărea suspiciuni, vă rog să vizitați una dintre localitățile menționate, aflate la 20-30 de kilometri de vestul țării noastre și să analizați cele relatate mai sus.

 

 

Leave a Reply