Familia poetului Grigore Vieru la vernisajul expoziției lui Paul Surugiu

Vernisajul expoziției  lui Paul Surugiu de la Palatul Parlamentului a generat un moment inedit, o unire între cele două maluri ale Prutului. Tablourile realizate de artist în memoria lui Grigore Vieru,  la care s-au adăgat elemente de arhivă – manuscrise, cântece, poze, medalii, cărți, autografe, s-au bucurat de aprecierea publicului, dar și de prezența membrilor familiei Vieru.

Paul Surugiu a lucrat întreaga vară la reședința sa de suflet, aflată la Crevedia, pentru a finaliza colecția denumită sugestiv “Casa Părintească”. Inspirate de versurile poetului Grigore Vieru și realizate după casele aflate la Muzeul Satului, tablourile lui Fuego țin să readucă în atenție simbolurile românilor.

paul-surugiu-cantandAtmosfera festivă, cu puternice accente patriotice, din seara vernisajului, a fost potențată de prezența familiei Vieru, fii poetului, dar și soția acestuia, Raisa, venind de la Chișinău să-l susțină pe  artist. În discursul său,  soția poetului care a afirmat că Paul a fost considerat de Vieru, pentru glasul și pentru sensibilitatea sa, cel de al treilea fiu. De asemenea, aceasta a subliniat că românii, pe oricare mal al Prutului s-ar afla, au nevoie de poezia lui Vieru, pentru a mai păstra urma de patriotism existentă.

paul-surugiu-expo„ Am fost bucuros să-i am aproape pe cei din familia Vieru. În fond, am pictat aceste case cu gândul la el, la poezia lui, prima pictură cu o casă fiind chiar cea a lui de la Pererâta, de mal de Prut! Pentru mine, Grigore Vieru a fost ca o duminică – o bucurie și o onoare, iar expoziția aceasta îi este dedicată!

Casele mele sunt fragmente de țară, sunt imagini rupte din mândria spațiului care ne definește. Colorate sau difuze, au plăcut, au adus aminte de acasă, de locul din care am pornit cu toții, reușind să desăvârșească o seară în care cei prezenți, cărora le mulțumesc că mi-au fost alături, au încercat emoții puternice. Ele au fost vedetele – casele!”  a declarat Paul Surugiu.

Leave a Reply