Piese vestimentare prețioase la Licitaţia de Valori Tradiţionale, de la Artmark

Licitaţia de Valori Tradiţionale organizată în seara de 27 septembrie, ora 20, la sediul Galeriei de Artă Artmark din București va oferi și două piese vestimentare de excepție din colecția “Zestrea by Liliana Țuroiu”. Inspirate de straiele domnițelor de altădată, acestea ne poartă, zilele acestea, prin istoria și valorile autentice românești, pe parcursul unei expoziţii de excepție în somptuosul Palat Cesianu-Racoviță, unde se află Artmark.

În această a VI-a ediție a Licitației de Valori Tradiționale, inițiată de Artmark au fost selectate, în total, 208 loturi – articole vestimentare tradiționale românești, picturi cu tematică, obiecte decorative artizanale –, tema și amploarea licitației datorându-se interesului tot mai crescut al publicului față de valorile românești autentice și dorinței de a avea obiecte de acest gen.

Rochia voal negru

Rochia voal negru

Rochie din voal negru cu broderie – colecţia “Zestrea” by Liliana Ţuroiu
Rochie de ceremonie, unicat, realizată din voal negru cu aplicații din dantelă, catifea și piele, având inserţie din broderie cu motive tradiţionale românești. Broderia originală a fost recuperată și restaurată dintr-o fotă veche, provenind din zona Muscel Argeș.
“Departe de a fi numai amintiri ale trecutului care nu se mai întoarc, aceste preţioase bijuterii textile cu mărgele sau fir aurit continuă să-şi îndeplinească menirea artistică dintotdeauna, de semne ale ordinii universale, prefăcând fiecare rochie într-o apariţie de basm.”,afirma Adina Nanu despre piesele din colectia “Zestrea by Liliana Turoiu”.
Compoziția grafică a rochiei îi conferă monumentalitate, fiind creată pentru ocazii speciale, ușor adaptabilă oricărui tip de siluetă. Măsura S-M, preț de pornire 2.100EU.

Ie cu dantelaIe albă cu aplicaţii de dantelă neagră – colecţia “Zestrea” by Liliana Țuroiu
O superbă bluză albă unicat, cu aplicaţii negre din dantelă, piele şi catifea, cu o linie elegantă şi confortabilă, inspirată din croiul iei româneşti tradiţionale.
“După o documentare de câţiva ani, mi-am ales câteva simboluri a căror forţă şi expresivitate plastică m-au atras în mod deosebit:pătratul reginei, pe care l-am descoperit întâmplător pe o ie foarte veche, discul, rombul, coloana ….”, declară creatoarea Liliana Ţuroiu.
De altfel, această piesă prezentată în licitația de la Artmark este emblematică pentru colecție, fiind remarcată de public în fotografia de pe afişele tuturor expoziţiilor naționale și internaționale ale colecţiei “Zestrea”. Măsura M-L, preț de pornire 450EU.

Ambele au fost expuse în locuri deosebite, încărcate de istorie: la Muzeul Naţional Peleş – în Camera de Aur din Castelul Pelișor, unde se află inima Reginei Maria; la Castelul Bran – în Camera de Muzică a Reginei Maria; la Cetatea Făgărașului – în Sala Tronului; la Viena – în Palatul Schönbrunn, Sala Palmenhaus; la Roma – în Galeria de Artă a Institutului Cultural Român, Accademia di Romania; la Milano – în Pavilionul Național al României din cadrul expoziției universale ExpoMilano 2015.

Leave a Reply