S-au acordat Premiile de Excelență vinul.ro și GastroArt 2019

Vinurile și proiectele speciale de gastronomie, dar și de educație a profesioniștilor din alimentație, au fost vedetele Galei 2019 a Premiilor de Excelență vinul.ro și GastroArt, derulată în cadrul celui mai mare eveniment de vinuri și mâncare – Wine and Street Food Festival.
Gala comună a celor două reviste, inițiatoare ale demersurilor care au condus la declararea primei duminici din octombrie drept Zi națională a gastronomiei și vinurilor din România, a avut ca scop promovarea valorilor culinare și oenologice autohtone.
„Nu premiem cel mai bun Chef, cel mai bun restaurant – există deja astfel de premii și fac deja o treabă bună. Noi ne-am propus să evidențiem proiecte care aduc plusvaloare gastronomiei românești, producătorilor și identității noastre culinare”, a declarat publisherul GastroArt, Cosmin Dragomir.
La rândul său, Cezar Ioan, publisherul vinul.ro, a spus „vrem să legăm cât mai profund în mintea conaționalilor noștri – și nu numai a lor – vinurile românești de gastronomia specifică, și să promovăm acest pachet de valori economice și identitare de maximă importanță”. Domnia sa a continuat precizând că „vom oferi cramelor premiate posibilitatea de a afișa pe sticle premiile obținute, prin intermediul unor medalii autocolante care să semnalizeze suplimentar la raft calitatea acestora și să faciliteze orientarea consumatorilor – aceasta este o nevoie reală a pieței, în condițiile în care universul vinurilor este deosebit de complex și chiar generator de confuzie”.
Premiile au vizat pe de-o parte vinurile românești (183 au fost evaluate anterior Galei de către comisii formate din specialiști independenți), iar pe de altă parte inițiativele gastronomice cu impact deosebit asupra culturii de profil.


Au fost acordate 6 Mari Medalii de Aur următoarelor vinuri: Domeniile Sâmbureşti, pentru „Chateau Valvis” – Chardonnay, 2017; Crama Ceptura, pentru „Dominum Alb” – Chardonnay, Fetească Regală, 2018, Domeniile Avereşti, pentru „Diamond Junior” – Busuioacă de Avereşti, 2018; Domaine Vinarte, pentru „Castel Bolovanu” – Cabernet Sauvignon, 2016; Villa Vinea, pentru „Kerner Selection” – Kerner 2018; Domeniile Tohani, pentru „Siel” – Fetească Neagră, Pinot Noir, Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Busuioacă de Bohotin – 2018. Au mai fost decernate 35 de Medalii de Aur și 16 Medalii de Argint pentru vinuri românești de top. Lista completă a câștigătorilor o găsiți aici.


Premiile de excelență GastroArt au fost decernate următorilor: Chef Bogdan Alexandrescu – restaurant Ibrik Paris, pentru promovarea gastronomiei românești în afara țării; Chef Mihai Toader & Bogdan Simion – pentru proiectul Fragment; Proiectul „Bucătăria Hoinară” – pentru valorificarea tezaurului gastronomic; Crama Avincis – pentru dezvoltarea culturii vinului prin sponsorizarea colecției de cărți de profil de la editura Baroque Books & Arts; Editura Cartier – pentru volumul „Moldova. Oameni, locuri, bucătărie și vin”: Microgreens România – inovație în produs local; NYC’s Pastrami Delikatessen – recuperarea patrimonului gastronomic; My Secret Romania – pentru Oltenia și Muntenia Brunch; Ciprian Muntele – pentru încurajarea consumului de organe și țuică; Tiberiu Cazacioc – documentarea produselor locale înregistrate la UE; BioShopRomania.com pentru promovarea producătorilor locali
Premiile GourmetS5.ro au fost decernate către Restaurant Pâine și Vin (pentru promovarea producătorilor locali), Restaurant Ivan Pescar (pentru promovarea bucătăriei regionale) respectiv Restaurant Becker Brau (cea mai de success deschidere din 2019 din Sectorul 5).

Leave a Reply