Ceapă caramelizată

Am creat această secțiune în special pentru cei care s-au entuziasmat la postările mele din perioada autoizolării, solicitându-mi rețetele. Având cu toții mult mai mult timp liber, pe care am fost obligați să-l petrecem în limitele propriei locuințe, ne-am exersat talentul culinar și am invadat rețelele sociale cu poze și rețete de tot felul. Prima dintre cele care au fost admirate și a cărei rețetă mi-a fost solicitată este “ceapa caramelizată” sau impropriu spus “dulceața de ceapă”.

 

Acest preparat este util într-o bucătărie modernă, el putând fi alăturat unei fripturi de vită, pasăre sau vânat, poate fi integrată într-o umplutură de tartă sărată sau quiche, asociindu-se bine cu brânzeturile și cu legume versatile cum ar fi dovleceii. Poate fi adăugată la tartine sau amuse bouche, adăugând savoare și rafinament.
Varianta prezentată de mine conține doar ingredientele de bază, cele preferate putând a fi adăugate ulterior, în funcție de destinația produsului finit. La alegere se pot adăuga piper măcinat, nucșoară rasă sau chiar scorțișoară. Dar acestea limitează folosirea ulterioară a preparatului. 

Ingrediente:

1kg de ceapă galbenă curațată, 30 g unt, 1 linguriță de sare, 3 linguri de zahăr brun, 3 linguri de oțet balsamic de calitate;

Materiale:

4 borcane de 100 ml, folie de celofan;

 Mod de preparare:

Ceapa se taie rondele subțiri, numite julien. Se încălzește un vas antiaderent cu baza mai robustă, se pune untul și se adaugă ceapa și sarea. Se lasă să se încălzească, până devine transparentă. Apoi se reduce focul la minim, se amestecă cu o paletă din lemn ori de câte ori pe vas apar depozite de culoare mai închisă. Este practic cel mai important să se “adune” caramelul creat de zaharurile din  ceapă și să se reintegreze în amestec. Această fază poate dura până la 30 de minute. Când ceapa a devenit suplă și feliile nu se mai disting se adaugă zahărul brun și se continuă omogenizarea amestecului până ajunge la culoarea caramelului (dar nu brun foarte închis).  Se adaugă oțetul și se urmărește dizolvarea zaharurilor depuse pe pereții vasului. Când acestea s-au integrat în compoziție se continuă fierberea 2 minute, apoi se ia vasul de pe foc. Se lasă descoperit, să se răcească. Se pregătesc borcanele, se sterilizează, iar când ceapa caramelizată este aproape rece se umplu borcanele, se pune folie de celofan și se înfiletează capacele. Se păstrează în încăperi răcoroase, fără diferențe mari de temperatură. Rezistă închise pâna la 6 luni. După deschidere se consumă în 7-10 zile, de aceea sunt de preferat recipente mici pentru depozitare. 

 

 

 

 

 

Leave a Reply