Pesto de leuștean

Pesto de leuștean este o rețetă reinterpretată, un preparat de care m-am îndrăgostit și pe care l-am purtat peste mări, în țări unde s-a transformat în deliciul unor mici comunități de români. Ceea ce vă prezint este varianta mea, descoperită pas cu pas. 

 

Am descoperit această inedită combinație la 2Chefs (Nico Lontraș și Johnny Șușală) și m-am bucurat să constat cât de versatilă este, întrucât ei au folosit-o cu multă imaginație, la multe preparate, pe care eu le-am savurat. Și cred că voi puteți comanda de acolo, dacă doriți să încercați, fără a depune efort. 
Dar cum îmi place să experimentez, am continuat să adaug, să ajustez, până am găsit varianta care este pe placul anturajului și al meu. 

Ingrediente: 6 legături generoase de leuștean, 50 g semințe de pin, 100 g semințe de floarea soarelui (decojite), 5 linguri de ulei de floarea soarelui, sucul de la o lămâie, 1 cub de gheață, 2 linguri de parmezan ras, sare, piper alb.

Mod de preparare: se prăjesc puțin semințele într-o tigaie și se lasă să se răcească. Se spală, scurge și toacă grosier leușteanul. Se pun semințele într-un robot de bucătarie, se macină până se obține o pastă, apoi se adaugă leușteanul, sucul de lămâie, cubul de gheață mărunțit, parmezanul, sare și piper alb. Se mixează până devine o pastă, apoi se toarnă prin capacul de vizitare uleiul, în timp ce robotul funcționează la viteză redusă. 

Se scoate într-un vas de sticlă, se toarnă deasupra un strat subțire de ulei, cât să formeze o peliculă protectoare împotriva oxidării. Se poate păstra închis ermetic, în frigider, câteva zile. 
Este mai gustos la 24 de ore de la preparare. 
Poate fi preparat folosind mojarul, urmând aceleași etape. 

Leave a Reply